• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Италия пред избори: По пътя към политическия пат

Италия пред избори: По пътя към политическия пат

/КРОСС/ Италианците избират парламент на 4 март. Те ще гласуват за популистките партии, но нито една от тях няма да има мнозинство, за да сформира правителство. Накъде отива Италия? Популистите - и леви, и десни - са на прага на съкрушителна победа на парламентарните избори в Италия, сочат допитванията до общественото мнение. Най-много гласове - около 30% - ще получи движението „Пет звезди", което използва леви лозунги. Преди 9 години то беше основано от комика и блогър Бепе Грило, а на изборите се води от 31-годишния Луиджи ди Майо, който е кандидат за премиер и няма висше образование.

Италия: партийният ландшафт преди изборите

„Пет звезди" се позиционира като движение, борещо се срещу елита. Неговите лидери обещават социални придобивки, скептично се отнасят към ЕС и критикуват настаняването на бежанци и мигранти в Италия.

„Смятам, че нашата политическа сила ще стане най-силната и ще състави правителство", заяви пред "Дойче веле" Луиджи ди Майо, демонстрирайки увереност в своите сили. „Европейските държави разбират, че истинската заплаха идва от Марин льо Пен и „Алтернатива за Германия". Ние не сме такива, намираме се в левия политически фланг, сражаваме се със Салвини и неговата „Северна лига", уточнява той. Кандидатът на „Пет звезди" за премиер определя популистите от „Северната лига" и техния лидер Матео Салвини, известен със своите резки изявления спрямо мигрантите, като главни противници на тези избори. Салвини с лозунга си „Италия преди всичко" сключи съюз с консерваторите от „Форца Италия" на Силвио Берлускони и с национал-консервативната партия „Италиански братя".

Очаква се, че този блок от десни популисти и национал-консерватори ще се превърне в най-силната парламентарна група в новия парламент. Социолозите му дават 38% от гласовете. Третият и, както изглежда, най-многоброен лагер /22%/ е на социалдемократите, които влизат в настоящата управляваща коалиция.

Водещите партии против новата коалиция

Всичките три водещи политически сили: „Пет звезди", коалицията на консерваторите и десните популисти, социалдемократите изключват създаването на коалиционно правителство. По тази причина най-голямата загадка за италианските избиратели остава това, по какъв начин ще се сформира новият кабинет. Според експерта по Италия Лутц Клинкхамер изключително сложното избирателно право в случая не е помощник.

„По всяка вероятност, тези три политически сили ще се блокират взаимно една друга в парламента. Това може да доведе до това, че на власт да остане служебно правителство, което да се опита много бързо да прокара през парламента нов избирателен закон и след това да насрочи нови избори", заяви в интервю за ДВ Клинкхамер, който е заместник-директор на Германския исторически институт в Рим.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди, че трябва да се готвим за „най-лошия сценарий" в Италия, т.е. за парламент, който ще бъде неспособен да взима решения. Коментарите на Юнкер временно повишиха цената на рефинансирането на гигантския италиански държавен дълг.

Пазарите нервничат, а системата е нестабилна, тъй като италианската икономика расте бавно, а банковият сектор е уязвим за кризи. Но за това, как да се намали държавния дълг, който е достигнал 130% от БВП, по време на тази кампания не се говори. „Всички обещават, но нямат рецептата", констатира в интервю за ДВ професорът по икономика от Сиена Руджеро Бертели.

Завръщането на Берлускони

За бившия италиански премиер, 81-годишния Силвио Берлускони тези избори могат да станат триумфално завръщане. Той повече не може да заема политически постове, защото беше осъден за данъчни измами. Въпреки това Берлускони контролира консервативната коалиция, която се оглавява от неговата „Форца Италия". Всички скандали са останали в миналото - т.нар. „бунга-бунга" партита, делото „Руби" или съмнителния бизнес с бивши диктатори - не нанесоха сериозни щети върху имиджа на медийния магнат и милиардер.

„Част от правителството и някои институции, облечени с власт, ме нападнаха с мръсни и лъжливи оскърбления. Но хората разбират, че приказките за „бунга-бунга" и т.н. бяха лъжи, създадени от заинтересованите лица за отстраняването на политически противник", подчертава Берлускони в едно от своите неотдавнашни интервюта.

Тази роля на жертва, която е избрал за себе си вечно усмихнатият милиардер, се приема благосклонно от избирателите. Партията „Форца Италия", според допитванията, ще спечели 16% от гласовете, оставайки влиятелна сила в лагера на десните. Берлускони нито се бои от контакти с десните популисти, нито с национал-консерваторите.

Той твърдо вярва, че посеченият от него премиер ще оглави следващото правителство. При това Берлускони обещава на избирателите намаляване на данъците и решение на проблема със заетостта за безработните младежи. Откъде ще се вземат тези пари, бившият премиер не говори.
Проблемите на Италия няма да изчезнат след изборите

Кметът на Палермо Леолука Орландо доста скептично се отнася към вероятния успех както на левите, така и на десните популисти на предстоящите избори. В бедния италиански юг изборите да предрешени, смята той. Неговата партия, ляволибералната „Италия на ценностите", има скромни шансове за успех, признава кметът. „Мисля, че всички популисти са изложени на риск, който бих нарекъл „мафия". Популистите не са запознати с управлението и на тях може да се повлияе негативно", отбелязва Орландо, който през целия си живот се е борил с мафията. Той не твърди, че Силвио Берлускони е мафиот, но посочва, че политическият климат се променя. „Само казвам, че културата Берлускони е именно това, от което се нуждае мафията", добавя Орландо.

Италия няма да потъне в хаос или да рухне икономически веднага след изборите за парламент, тя ще остане третата икономика на еврозоната. „И това едва ли ще се промени след изборите. Проблемите, които излизат на повърхността, носят средно- и дългосрочен характер. Става дума за инвестиции, за това, че новото поколение няма перспектива в родината си и по тази причина много млади италианци, особено по-добре образованите заминава за чужбина", заключи Лутц Клинкхамер от Германския исторически институт в Рим.

Източник: Бернд Ригерт, „Дойче веле", превод БГНЕС

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.