• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Как да спестите при пътуване до Италия?

Как да спестите при пътуване до Италия?

/КРОСС/ Планирате пътешествие до Италия тази година и търсите начини да спестите?

Въпреки че пътуването в Италия обикновено е по-достъпно, отколкото в други държави (примерно Швеция, Дания и Швейцария!), разходите около пътешествието се трупат бързо.

Това е особено валидно, ако планирате да посетите най-популярните дестинации от рода на Рим, Венеция, Флоренция и Милано в пиковия туристически сезон.

Ето няколко съвета, за да спестите, докато планирате пътуването си до Италия, и когато вече сте там.

Резервирайте отрано и обмислете междинните сезони

Не е изненадващо, че лятото е най-натовареният туристически сезон в Италия. Ако желаете да направите резервация в добри евтини хотели, стремете се да я правите колкото може по-рано.

Ако искате по-добри цени (и по-малко тълпи!), посетете страната през пролетта или есента. Ако почивате в Италия през зимата ще получите най-добрите възможни сделки. Коледата в Италия е истинско удоволствие, а Рим е особено красив през това време на годината и никога не е твърде студен.

От друга страна, има някои предимства да посетите големите италиански градове в августовската жега. Тълпи италианци отиват на почивка, така че въпреки че все още има изобилие от туристи в Рим, Флоренция и Венеция, тълпите са по-малки и цените на стаите в хотели спадат.

Спете в малък хотел в центъра

Големите хотелски вериги са сред най-скъпите варианти за настаняване в Италия. Тези познати брандове обикновено вървят с много екстри — и много висока цена. За щастие на бюджетните туристи, Италия е пълна с достъпни хотели и пансиони (семейни къщи за гости), които не само предлагат ниски цени, но и много чар и индивидуалност. Възползвайте се от тези бутикови хотели, семейни пансиони и дори религиозни квартири от рода на манастири, за да получите най-изгодни цени.

Също така се уверете, че сте проверили местоположението на хотела, преди да резервирате. Може да откриете хотел или настаняване със закуска, което предлага отлична цена, но е толкова далеч от забележителностите, че да харчите всички спестени пари за допълнителни таксита нощем.

Излезте от града!

Посещаването на Италия означава не само да разгледате големите градове. Мислете извън туристическия коридор Венеция - Флоренция - Рим, и пробвайте да посетите по-малки градове и села, където всичко - от хотели до ресторанти, далеч не е толкова скъпо.

Обмислете дали да не поемете на юг към достъпния регион Калабрия, централния регион Умбрия, или да заложите на “agriturismo” - селски туризъм - и да отсядате във ферми.

Ако все още търсите достъпни варианти в големите градове, огледайте се за по-достъпни съседни градове, където може да намерите по-евтин хотел. След закуска се качете на влака, за да стигнете до големия град.

Вместо да отсядате във Флоренция например, пробвайте да си направите резервация в Пиза. Вместо Венеция, пробвайте да си намерите хотел в Местре или (много по-живописната) Падуа. Може да откриете, че предпочитате по-малките градове!

Запазете си влакови билети лично… още сега!

Планирате да хванете високоскоростния влак Trenitalia по линията Милано – Венеция – Флоренция – Рим – Неапол? Резервирайте си билетите за влака сега, без външна влакова агенция, и спестете пари. Точно като местните, може просто сами да си запазите места (на английски!) на сайта на Trenitalia.

Важно: колкото по-рано резервирате, толкова по-евтини са местата! Резервирайки директно от жп компанията, се възползвате и от специални промоции, които не бихте получили, ако минавате през посредник, от рода на “Венеция 2 за 1? продажба на билети за влак (на снимката по-горе). Не забравяйте да отпечатате билета си, преди да тръгнете.

Възползвайте се от дните на безплатен достъп в музеи

Повечето от големите туристически атракции и музеи в Италия предлагат свободен вход през седмицата, или поне веднъж месечно. Проучете предварително предложенията и евентуално синхронизирайте пътуването си с някои от тези беплатни дни. Доколкото цените за някои музеи достигат €20, няколко дни на свободен достъп ще ви бъдат от полза.

Посещавайте и забележителности, които са винаги безплатни.

Носете комфортен чифт ежедневни обувки и спестете

Ще ходите… много. Което е нещо чудесно, тъй като повечето от най-добрите съкровища на Италия са разположени по каменистите улички на историческите градски центрове.

Ще стигнете до там на собствен ход. Въпросът не е само в прочутите гледки - любимите ви и най-романтични места вероятно ще са тези, на които сте попаднали в някоя тясна уличка или алея (най-вероятно, когато сте се изгубили). Когато ходите пеша, това важи особено много.

Ходенето ви пести пари от разходи за транспорт - и нека бъдем честни, ще ви помогне да изхабите енергията от всички изядени чинии с паста.

Бродете по страничните улички, насочете се към местни, не-туристически магазини извън основните маршрути, и ще откриете някои прекрасни (и най-вероятно по-евтини) съкровища.

Обядвайте солидно и спестете от вечеря

Искате ли да научите вкусна малка тайна за пестенето в Италия?

Яжте по-сериозно в по-ранните части на деня. Повечето италиански ресторанти сервират порции като за вечеря по обед на доста по-ниска цена, отколкото бихте платили за същото ястие вечер. После може да вечеряте леко, залагайки на пикник (вижте точка 9 по-долу) или просто да си вземете вкусни панини.

Без значение по кое време на деня решите да похапнете, знайте, че винаги има достъпни варианти, които ви очакват. Просто избирайте разумно - и ако е възможно, излизайте извън основните туристически зони, където безскрупулни ресторантьори охотно ще ви вземат двойно по-висока цена за притоплена чиния с паста от микровълновата. Търсете местните и пробвайте да откриете малките съкровища, от рода на достъпните места за хранене край Испанските стълби.

Научете някои италиански фрази и си вземете пътеводител

Ако знаете дори само няколко фрази на местния език, ще стигнете далеч, без значение къде пътувате в Европа. Италианският е забавен за говорене (а можете да добавите и всички колоритни жестове!), така че не се притеснявайте, когато бродите по улиците. Научете някои основни фрази и после бъдете смели!

Говорейки на улицата, добра идея е да носите и пътеводител. Защо да не използвате телефона? Не можете винаги да разчитате на Wi-Fi достъп, когато се опитвате да откриете древни руини (а все пак няма да пускате мобилен трафик, нали?!), а и батериите свършват. Старомодната хартиена карта и няколко препоръки в раницата ще ви бъдат полезни, повярвайте ни.

Посетете пазарите за прясна (и супер-евтина) храна

Италия е прочута с откритите си и закрити пазари, пълни с невероятни пресни продукти, отлежали сирена, ръчно правени салами и хляб… огладняхте ли вече? Цял ритуал в Рим е да пазарувате на тези mercato all’aperti (пазари на открито), и сме подготвили за вас някои съвети за пазаруване, за да получите най-изгодни сделки.

Вместо винаги да вечеряте навън, спестете пари от храна, като пазарувате от местните пазари и устроите пикник. Супермаркетите, пекарните и магазините за деликатеси са отлични кулинарни дестинации, щадящи вашия портфейл. Това естествено означава да се отбиете и до магазин за вино (естествено!), където можете да откриете любимата си бутилка вино или дори да си вземете наливно вино (което е особено популярно във Флоренция).

Не се поддавайте на всяка туристическа атракция

Някои неща, които изглеждат “типично италиански”, могат да бъдат и “типичен грабеж на туристи”. Те се проявяват във всякакви варианти.

Ето някои такива:

• Хранене в един от ресторантите по Пиаца Навона в Рим? Избирайте внимателно, тъй като повечето ще ви завишат сметката заради изгледа.

• Пешеходна туристическа обиколка из Рим с някой, облечен като гладиатор? Това може да е забавно и кичозно изживяване, но вероятно обиколката ви ще е по-интересна с обикновен гид.

• Да ви превозят по Канале Гранде във Венеция с гондола с пеещ гондолиер? Това ще ви струва поне $100 за 40-минутно пътуване. Вземете си воден автобус (vaporetto), и спестете много пари. Венеция е красива от всякакъв вид плавателни съдове.

И все пак, ако желаете да обядвате на Навона, да позирате с гладиатор или да се изръсите със сериозна сума за разходка с гондола, никой не ви спира - забавлявайте се! Просто знайте, че има и по-евтини варианти, които могат да бъдат не по-малко забавни.

Вашите съвети за пестеливо прекарване?

Имате някои бюджетни съвети за Италия, които да добавите към нашия списък? Споделете ги с нас в коментарите!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.