• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Шестокласник приземи US совалка

Шестокласник приземи US совалка

/КРОСС/Шестокласник от Пловдив грабна първа награда по симулирано приземяване на совалка по време на състезание в "Космически лагер" в турския град Измир.

Ивайло Янев е участвал в отбор с още 12 деца от различни държави, а в надпреварата се включили общо 163 ученици на възраст от 9 до 17 г.

Програмата за състезанията е изработена от Американската космическа агенция НАСА. Прилага се в три ученически лагера в света - в САЩ, Канада и Турция. При играта децата са разделени на 12 отбора, а преди това попълват три желания какво искат да изпълняват по време на полета.

"Избраха ме за пилот. Имахме въздушен и наземен екипаж. Нашата мисия бе за час и половина да излетим, да приземим совалката и да вземем решения как да стане това безаварийно", обяснява Ивайло Янев, ученик в основно училище "Екзарх Антим 1", цитиран от "Труд".

Операционните системи били копие на совалката "Дискавъри". "От всички участници Ивайло се справил най-добре с приземяването и получил индивидуална награда като победител от Космическия лагер и най-изявен участник, обясни Александър Ангелов, управител на Центъра за творческо обучение в София.

Ивайло участвал в техен конкурс през февруари, за да отиде в Измир. Шестокласникът впечатлил журито с есе на английски език на тема "Какво бихте изобретили, за да допринесете за подобряване на живота в Космоса".

"Предложил три идеи. Едната е за телефон, вграден в обеца, втората е за машина за диагностика и лечение на болни и третата - уред за превозване на полезни изкопаеми от други планети на Земята", обяснява Мария Семерджиян, преподавател на Ивайло по английски.

"Върна се много щастлив и амбициран", казва майка му Станислава. След 7 клас Ивайло смята да кандидатства "графичен дизайн" в Математическата гимназия в Пловдив.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.