• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Иван Иванов: Какви мерки са взети след установените манипулации на БАЦИС?

Иван Иванов: Какви мерки са взети след установените  манипулации на БАЦИС?

/КРОСС/ „От наличната информация, която ние смятаме за достоверна, можем да направим няколко извода. В доклада на ДАНС има заключения, че са налице технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция „Митници". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Иван Иванов по време по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси относно информация от ДАНС и Прокуратурата за БАЦИС. Той добави, че ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети „добри практики" за мрежова информационна сигурност.

„Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители от Агенция „Митници" са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея- пише още в констатацията си ДАНС", цитира народният представител.

Иванов обясни, че в постановлението на прокуратурата, в което се отказва да се образува досъдебно производство, е записано, че след проверка на прокуратурата са доловени признаци, че част от съдържанието на магнитния носител е изтрито.

„Констатациите на г-н Цацаров не са от най-розовите. Той сравнява информационната система с водомер, през който не знаем какво минава", каза още Иван Иванов.

По думите му МВР е докладвало, че са проведени няколко акции на териториите на Русе и Велико Търново и са документирани организирани престъпни групи. В единия случай се казва, че: „В сървърно помещение на русенска фирма, обединяващо информационните потоци от контролните точки на данъчния склад, е документирано наличие на техническо оборудване, което дава възможност за интервенция върху данните, подавани за Агенция „Митници".

Той попита, към днешна дата, до каква степен са отстранени нередностите, които са установени от ДАНС и потвърдени от прокуратурата: " Какви мерки са взети след установените манипулации на системата?" Иванов отправи питане и към министерството на финансите- дали е потърсена отговорност от поръчителя на продукта, след като по изискване трябва да е предоставил спецификация на продукта. Иванов попита и как е функционирала програмата от 2012 г. до края на 2017 г. Той изрази недоумение - как може да се манипулира системата и да не остават следи от тази манипулация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.