• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Премиерът и четирима министри скриха данните от декларациите си за конфликт на интереси

Премиерът и четирима министри скриха данните от декларациите си за конфликт на интереси

/КРОСС/ Шестима от служебните министри са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, а министър-председателят Георги Близнашки и четирима министри са се възползвали от правото си по Закона за защита на личните данни да скрият декларациите си за конфликт на интереси, съобщава "Дневник".

Документите бяхa публикувани в законовия 7-дневен срок от встъпването в длъжност на сайта на президентската администрация.

По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации. Забранено е и упражняването на свободна професия освен научна и преподавателска дейност, както и упражняване на авторски права.

Премиерът Близнашки и министрите Румяна Коларова (на образованието), Мирослав Ненков (на здравеопазването), Николина Ангелкова (на транспорта) и Даниел Митов (на външните работи) са се възползвали от становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по Закона за конфликт на интереси да не се публикува, ако декларират това заедно с подаването на самата декларация. Затова и в оповестените на сайта на президентската администрация документи си личи заличаването на данните с коректор.

В ситуация на несъвместимост с поста заради участие в неправителствени организации и търговски дружества са вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, както и министрите Васил Щонов (на икономиката), Мартин Иванов (на културата), Евгения Раданова (на спорта) и Велизар Шаламанов (на отбраната). По закон те трябва да отстранят проблема до 1 месец.

Министър Христо Иванов е посочил, че с протокол номер 13 от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат.

Военният министър Велизар Шаламанов е в неплатен отпуск от редовното си работно място в БАН.

Министрите са длъжни да подадат и втора декларация - за наличие или отсъствие на частен интерес. За тях обаче срокът е до 30 дни от встъпването в длъжност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.