• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Йордан Иванов: България не оползотворява, а усвоява европарите

Йордан Иванов: България не оползотворява, а усвоява европарите

/КРОСС/ Еврофондовете нанесоха тежки щети на българската икономика. Те са неестествен и крайно неефективен механизъм за подпомагане на фирми и публични администрации

В никакъв случай не твърдим, че еврофондовете са задължително вредни за една икономика, но начинът, по който се разпределят в България, със сигурност носи своите силно негативни ефекти, заяви юристът Йордан Иванов в интервю за БНР.

Според Иванов в основата на проблема стои липсата на интерес към продукта на европарите: Станахме свидетели последните години на редица реализирани проекти със спортни съоръжения в общини, в които седящите места на спортните съоръжения са четири пъти повече, отколкото населението на общината, като кметовете са последните хора, които носят вина, защото това са условията, които им се отварят на тях като програми.

Когато имаме тези примери, когато виждаме туристически информационни центрове на 2000 м надморска височина, които не са посещавани и политическата класа каже, че даваме 1 лев на ЕС и получаваме 7, в този момент виждаме, че това твърдение тотално се обезсилва.

България не оползотворява европарите, а ги усвоява, заяви още Иванов: Ако погледнете структурата на приходите на поднационално ниво в страната, ще видите, че данъчните приходи на общините правят изключително малък процент от приходите на общините. Това означава, че е абсолютно нормално кметовете да гледат на европарите като на единствения приток на средства. Процесът, моделът на финансиране е сбъркан. Това не е грешка на някоя община или кмет.

Нито една развита европейска страна не се развива посредством еврофондове, а напротив - посредством силно децентрализирана държава. Сбъркахме, че се предоверихме на еврофондовете като инструмент за развитие. Те могат да помогнат при правилното им разходване, но в никакъв случай не могат да бъдат влиятел за промяна, добави Йордан Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.