• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Христо Иванов: У нас функционира овластената мафия на вечните съдебни началници

Христо Иванов: У нас функционира овластената мафия на вечните съдебни началници

/КРОСС/Временната комисия за промени в Конституцията отхвърли на първо четене проекта, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. Против измененията гласуваха членовете на комисията от "БСП - лява България", ДПС, АБВ и Атака. ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и един депутат от БДЦ гласуваха "за", вторият член от БДЦ се въздържа при вота. Така законопроектът отива за първо четене в пленарната зала като ще разчита на подкрепата на най-малко 160 народни представители.

Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че това е израз на политическо разиграване и че без промените в Основния закон в близко бъдеще не може да се случи реформата в съдебната власт.

Основният политически мандат, който имаме за реформата, който е реорганизиране на ВСС, не може да се случи без промени в Конституцията. Докато българските граждани искат тази реформа, тя рано или късно, по един или друг начин, с един или друг министър, ще се случи, допълни той.

Председателят на временната комисия за Конституцията Димитър Лазаров от ГЕРБ не се ангажира с отговор дали на първо четене законопроектът ще бъде подкрепен в пленарната зала, а правосъдният министър Христо Иванов вчера не отговори на въпрос дали ще подаде оставка, ако законопроектът не мине в пленарната зала на първо гласуване. Днес обаче той заяви, че е готов да си подам оставката, когато възможностите за реформиране на системата са изчерпани.

„Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай", каза в сутрешния блок на Нова телевизия Христо Иванов.

Висшият съдебен съвет (ВСС) се е превърнал в трансмисия на търговията с дела, коментира правосъдният министър Христо Иванов. По думите му, у нас функционира „една изключително овластена мафия - на вечните съдебни началници".

Иванов не скри разочарованието си от факта, че промените в Конституцията, които предвиждат реформа и във ВСС, бяха отхвърлени от Временната парламентарна комисия във вторник. Той обаче бе категоричен, че трябва да се промени самият модел, по който е конструирано така нареченото „правителство на съдебната власт". Това щяло да доведе до смяна и на самия състав.

Министър Иванов изрази опасения, че дори след обсъждането на предложените от управляващите промени в Конституцията в пленарна зала, малцинството няма да ги подкрепи. „В този парламент, за съжаление, няма да надделеят аргументите, а политическите сделки", каза още правосъдният министър.

Христо Иванов подчерта, че във всички затвори у нас има едва 16 души, осъдени за престъпления, свързани с корупция. Сред тях обаче няма нито един високопоставен служител или политик.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.