• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Христо Иванов: Не съм дошъл, за да разгонвам ВСС

Христо Иванов: Не съм дошъл, за да разгонвам ВСС

/КРОСС/Утре стратегията за съдебна реформа на Министерството на правосъдието ще бъде внесена в Министерския съвет. Плановете са тя да бъде гласувана и приета на заседанието.

„В момента отразяваме някои от бележките на Висшия съдебен съвет и сме готови да я изпратим в правителството", заяви министър Христо Иванов пред „Преса". Една от най-обсъжданите мерки в стратегията е разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, които самостоятелно ще решават кариерното израстване на магистратите и дисциплинарните производства срещу тях. Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи промяната. ВСС също се обяви „за", но след конституционни промени. А шефът на Върховния административен съд Георги Колев смята, че не бива да се пристъпва към разделянето без предварителна оценка на неговата конституционосъобразност.

„Не съм дошъл на този пост, за да предлагам промени, които ще доведат до разгонване на ВСС" - така Христо Иванов коментира призива на лидера на ДСБ Радан Кънев съдебният съвет да подаде оставка. „Това би било форма на политически натиск и е вреден сигнал за системата", каза министърът.

Той не отрича, че парламентът, съдиите, прокурори и следователи могат да търсят сметка на избраниците си във ВСС. Но „министърът на правосъдието не е представител на нито една от тези общности - заяви Иванов. - Моята цел е постоянно да внедряваме демократичните стандарти в работата на ВСС и съдебната система." Той поясни: „Ако искаме следващият състав на ВСС да започне с по-високо чувство на независимост, това означава, че този трябва да си довърши мандата. Но не просто да изчака края му, а да си свърши работата."

„Ще работя ВСС да изпълни мандата си и задълженията си, дори с риск да прехвърчат искри", каза министърът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Те на това му се казва реформатор!

16.12.2014 11:11:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.