• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

След бурна дискусия: Иван Иванов е новият председател на КЕВР

След бурна дискусия: Иван Иванов е новият председател на КЕВР

/КРОСС/Иван Иванов е новият председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Кандидата на РБ подкрепиха още ГЕРБ, ДПС, ПФ и БДЦ. Иванов бе избран със 142 гласуваха „за". 10 бяха „против", 5 се въздържаха.

Иван Иванов бе единственото предложение за председател на комисията. Вносителите на кандидатурата му (РБ) заявиха, че в областта на енергетиката Иванов е участвал в 16 разработки с научно-изследователски характер. Водил е лекции на български и френски език по редица дисциплини: „Основи на електротехниката", „Електрически измервания", „Цифрова и аналогова електроника", „Електрически измервания", „Цифрова и аналогова електроника", „Обща електроника". Иванов е народен представител в 4 мандата на Народното събрание от 1997 до 2013 година.

В концепцията си Иван Иванов си поставя за цел да повиши авторитета, независимостта и компетентността на комисията като подчертава, че винаги е бил корпоративно независим. Според него е необходима промяна в структурите на регулатора, свързани с наскоро създадения Енергиен съюз. Негова лична цел е със съвместни усилия и на комисията и на Министерство на енергетиката да се минимизира и изчисти текущия дефицит на НЕК, да се създаде енергийна борса и ако не могат да се намалят, поне да се задържат цените на електроенергията. По отношение на водния сектор има подготвени наредби с помощта на Световната банка.

Дебатите преди гласуването на новия и членове на шеф на КЕВР преминаха в скандал. Част от ПГ на БСП напусна залата.  

БСП оттегли всички свои номинации, тъй като сметнаха избора за предрешен и политически.

Според парламентарната шефка Цецка Цачева обаче оттеглянето не било допустимо, тъй като не се предвижда такава възможност по процедурни правила. Освен това, според председателя на НС, левицата направила предложението си за оттегляне на номинациите в нарушение на правилника. Социалистите поискаха излъчване на избора на живо по БНТ, но предложението не мина.

Според списъка на Михаил Миков със сигурност в комисията ще влязат Евгения Харитонова, Светла Тодорова, Димитър Кочков, Ремзи Осман, Александър Йорданов, Владко Владимиров, Валентин Петков, Георги Златев и Иван Иванов - председател на КЕВР.

Красимир Янков от БСП обвини управляващите, че щели да направят политически избор за състава на КЕВР.

Против номинацията на Иван Иванов  се обявиха и от "Атака". Магдалена Ташева смята, че "той щял да осъществи мечтата на президента Росен Плевнелиев за "гешефта със санирането", както и мечтата на "хидролога Ахмед Доган, че трябвало да произвеждаме ток от оборска тор".

Новата КЕВР трябва да реши забатачените с години проблеми в енергетиката, контрира Мартин Димитров от РБ. По думите му изборът трябвало да се направи така от НС, че да започне да решава от първия ден проблемите в сектора.

От РБ обясниха, че са търсили солиден професионалист за номинация на председател на КЕВР. 

На всички е ясно, че квотите са разпределени, намеси се и лидерът на БСП Михаил Миков. Крайният резултат от гласуването ще бъде политически. Вие сте разпределили местата, хвърли обвинения социалистът.

Да спрем с политизирането, настоя Валери Симеонов. Въпреки това се обяви против името на Ремзи Осман в състава на комисията, защото това е политическа кандидатура. Нищо в автобиографията му нямало с енергетиката и ВиК сектора.

Съпредседателят на Патриотичния фронт изтъкна, че кризата в енергетиката е предизвикана от неадекватните закони, както и от неспазването на нормативната уредба. Оценката за кабинета пък щяла да се даде след днешното парламентарно решение и от работата на КЕВР. Симеонов поиска регулаторът да спре поскъпването на тока. Важно било да се създаде работещ екип. 

Общо 19 са номинациите за състава на енергийния регулатор, предложени от всички парламентарни групи с изключение на "Атака". 

Освен Иван Иванов от Реформаторския блок имат още три кандидатури. Това са шефката на правната дирекция в КЕВР Елена Маринова, която е половинка на бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев, както и Славчо Смилков, който отговаря за жалбите в регулатора, и Валентин Петков.

Най-много номинирани има от БСП - общо шестима. Сред тях са бившият шеф на плевенската топлофикация Валентин Терзийски, сегашният комисар Илиян Илиев, както и Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР.

Другите предложени са Любомир Денчев (бивш шеф на "Булгаргаз"), Димитър Кочков, който е бил главен инженер на плевенското ВиК, и зам.-шефът на пловдивското ВиК Петър Бояджиев. ДПС е излъчило само един кандидат - Ремзи Осман, бивш депутат.

Патриотичният фронт е подал пет номинации - Александър Йорданов, Румяна Кръстева (финансов директор на НЕК), Петко Михайлов, Владимир Владимиров и Милена Миланова (сега член на КЕВР).

От БДЦ са предложили за комисар Георги Тонев - бивш шеф на "Брикел" и на държавните мини, и бившият председател на ДКЕВР Боян Боев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Електронист

Иванеее,ама как звучи само а цифрова аналоговаелектроника.Наборе та ти си още в измерението на А29 бе.Де е тука енергетиката в твоите 16 разработки.Аман от олигофрени,за които електроника и енергеника са понятия започващи с буквата Е.

02.04.2015 22:53:25

Анонимен

,,Иван Иванов бе единственото предложение за председател на комисията. Вносителите на кандидатурата му (РБ) заявиха, че в областта на енергетиката Иванов е участвал в 16 разработки с научно-изследователски характер. Водил е лекции на български и френски език по редица дисциплини: „Основи на електротехниката", „Електрически измервания", „Цифрова и аналогова електроника", „Електрически измервания", „Цифрова и аналогова електроника", „Обща електроника". Иванов е народен представител в 4 мандата на Народното събрание от 1997 до 2013 година."..Тука никъде не се вижда че човечеца разбира от ЕНЕРГЕТИКА.Това че може да измери импеданса и изолацията не го прави енергетик още повече спициалист.Смешник до смешника.

02.04.2015 14:28:38

Анонимен

Сега КЕВР в бърз оперативен порядък трябва да разследва далаверите извършени в миналото от Ангел Семерджиев и благоверната му съпруга, с която под масата принудиха и договориха чудовищни хонорари от ВСИЧКИТЕ уж когенерационни ТЕЦ-ове, срещу високите изкупни цени на тока ! Време е и това семейство да бъде разследвано, пък ако трябва и отвън да докараме прокурори...!

02.04.2015 14:20:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.