• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Христо Иванов: Това, което ще попадне в доклада са институционалните реакции на случая с тефтерите

Христо Иванов: Това, което ще попадне в доклада са институционалните реакции на случая с тефтерите

/КРОСС/„Ще говорим възпитано, сресано". Така се договориха правосъдният министър Христо Иванов и водещия Виктор Николаев да протече интервюто в сутрешния блок на Нова телевизия.

Освен да правим шоу, е важно да поддържаме професионален тон, смята мнистърът на правосъдието. Важно е не от гледна точка на моя комфорт. Това, което е важно, е да мога да си върша работата, посочи той.

Министър Иванов коментира скандала около загубените тефтерчета, намеренията на главния прокурор Сотир Цацаров да направи вътрешни промени в прокуратурата и предстоящата работа по отношение на цялостната съдебна система.

Според министъра на правосъдието случаят с тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов на моменти добива лек театрален вкус.

Той обаче посочи, че е важно да има ясна институционална реакция, защото това, което ще попадне в доклада са именно институционалните реакции, дали те са имали усещането за реалност, а не за театралност, дали са имали последователно адекватно действие.

Моята цел е да се стиснат силно хора, които се опитват задкулисно да „дирижират" съдебната система. Хора с подобни инициали от тефтерчето на господин Златанов не трябва да имат влияние - такова, каквото им се приписва, заяви министър Иванов.

Той не коментира думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който преди дни заяви, че винаги ще има Д.П. Иванов обаче се изказа положително за намеренията му да реформира прокуратурата.  

Това, че самата прокуратура излиза с толкова сериозна и задълбочена вътрешна промяна, е един важен сигнал, смята правосъдният министър. Той отбеляза, че за първи се случва път главен прокурор да поеме такава инициатива за ясно структуриране на отговорностите в системата.  Тези реформи няма да се случат за шест месеца и те няма да се усетят за една година. Това са дългосрочни реформи, отбеляза Иванов.

Министърът на правосъдието обеща да фокусира вниманието си и върху несправедливите наказания за престъпления. Според него чувството за справедливост се изгражда по целия параметър на закона.

Цялото поведение на закона е много важно, а не само крайният размер на присъдата. Размерът на присъдата и това, че има някакъв минимум - това е най-лесно да се смени. С годините те постоянно се увеличават, но чувството за справедливост не можем да кажем, че се е увеличило  кой знае колко, коментира Иванов.

Той обясни, че присъдите се определят по много фина калкулация, а това да имаме работещи институции е културна промяна. 

На въпрос какво си записва в личното тефтерче, той отговори, че няма такова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.