• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

БСП внесе сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР

БСП внесе сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР

/КРОСС/ БСП внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Социалистите искат и парламентът да го освободи от поста. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция на "Позитано" 20.

"Внасяме сигнал до Главния прокурор срещу председателя на КЕВР, на основание чл.282 от Наказателния кодекс, който гласи, че "длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, се наказва с лишаване от свобода до 5 години" ", уточни Нинова.

Тя заяви, че основанието за този сигнал срещу Иван Иванов е изказването му в парламента, с което той отказва да изпълни задълженията на Комисията, вменени в закона с промените, които се направиха заради случая с ЧЕЗ.

"Тази промяна в закона бе направена, за да може държавата да осъществява контрол върху сделки, които застрашават националния интерес. Г-н Иванов, пред целия парламент каза: "Ние този закон няма да го изпълним, защото той е лош". Един друг закон - Наказателният кодекс предвижда за такова поведение - наказание", категорична беше лидерът на БСП.

"Председателят на КЕВР не просто нарушава служебните си задължения. Той отказва да ги изпълни", коментира Нинова.

Лидерът на левицата призова Комисията да се произнесе по сделката с ЧЕЗ и продажбата на дружеството на Гинка Върбакова, независимо какво ще решат. "По-интересно е - защо г-н Иванов прави това. Толкова ли е голяма цената на това задкулисие, че го прави?", попита Корнелия Нинова.

Тя заяви, че Иванов иска да прикрие цялата сделка, Гинка Върбакова, покровителите й, правителството, Бойко Борисов и всички, които са навързани в тази сделка.

Председателят на БСП припомни, че сделката е влязла в КЗК, а КЕВР отказва да я провери, въпреки че законът ги задължава.

"Сделката тихомълком си върви и на 1-ви юли - нови цени на тока. Питаме - има ли връзка между тези неща. Ние започнахме тази тема преди половин година, защото става въпрос за над 3 милиона българи, за националната сигурност, за непосилни цени, които хората трябва да плащат", заяви още Нинова.

Тя изтъкна, че левицата няма да остави до края тази сделка, защото по нея няма никаква яснота. Държавни агенции и банки са отказали да дават информация, институции са отказали да изпълняват закона.

"Какво повече да се случи, за да разбере народът, че тази сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна, от началото до края", попита още председателят на БСП. Нинова определи като цинично изказването на Иван Иванов, че 200 хиляди подписа не означават нищо за КЕВР.

Според нея така той казва на 200 хиляди българи: Няма никакво значение какво искате вие. "Вероятно много повече от тях искат, най-малкото, да има яснота по тази сделка и тя да бъде спряна, както искаме ние. Няма да оставим тази тъмна сделка да се случи на гърба на българския народ и българския национален интерес", заключи Корнелия Нинова.

Иван Иванов стана шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране в началото на април 2015-а година. Тогава депутати от БСП го определиха като „протеже на Иван Костов". Иван Иванов е един от най-близките сътрудници на бившия скандален премиер на България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Има ли поне 1% да им се върже на пародята на тази "опозижионна" партия?

30.06.2018 20:51:18

Анонимен

"Тия, които взеха... " - Само това ли можа да измъдриш? Слабо, слабо...

30.06.2018 20:34:48

Анонимен

МНООГО СЕ ПРАВИ НА БОЙКО БОРИСОВ 1 ПОКАЗВА ЧЕ НЕ Е АЛТЕРНАТИВА

30.06.2018 19:15:46

Анонимен

Тия, които взеха земята на хората, национализираха дори и дюкяните на дребните собственици, докараха инфлация от 3000%, да организират протест е гротеска.

30.06.2018 19:12:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.