• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Запорираха сметките на община "Марица"

Запорираха сметките на община "Марица"

Пловдив /КРОСС/ Община "Марица" е със запорирани сметки от строителната фирма „Бибов и ко", научи „Марица". Администрацията дължи 1 648 292 лева за положената канализация в село Трилистник. Фирмата е осъдила общината и я е хвърлила на частен съдебен изпълнител, който вече е сложил ръка върху сметките за капиталови разходи и такса битови отпадъци. Новината изненада съветниците в местния парламент вчера. Тя бе обявена лично от кмета Димитър Иванов в края на сесията. Той подробно разказа цялата хронология на събитията - от 2007 г. избора на изпълнител от предишния кмет Запрян Дачев до запора.
В годините назад по строителството са направени два транша от 2.5 млн. от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и 500 хил. лв. от МРРБ, както и сумата, с която общината участва. При четвъртия община "Марица" иска от ПУДООС 2,5 млн. лв. На заседение управителният съвет на предприятието първо дава съгласие, а след това отказва да ги плати, като обяснява, че Трилистник не е в приоритетите му. В същото време администрацията, която тогава се управлява от Дачев, свиква комисия и подписва Акт 15. Така на 27 август 2009 г. се извършва приемане на обекта, на 1 септември 2000 г. дори се подписва Акт 16.

В продължение на три години обаче общината не търси никакви начини за финансиране, за да разплати свършените строителни работи от фирмата, обясни видимо гневен Иванов вчера. В средата на 2012 г., когато управлението поема той, получава покана от фирмата за разплащане, а сумата е набъбнала вече на 2 160 000 лв. Иванов се среща с фирмата и подписва споразумение. По молба на Иванов, тъй като общината наследява това задължение, "Бибов и ко" се отказа от всички лихви, но остава задължението.
След пространното изложение на Иванов думата поиска съветникът Радослав Кошински от НФСБ. Той попита Иванов кой смята за виновен за положението и какво ще предприеме оттук нататък.
Аз не съм съдник и няма да съдя никой. Каквото е необходимо съм свършил и съвестта ми е чиста. Не искам да посочвам персонолано виновни, каза Иванов. Кошински репликира, като заяви, че кметът трябва да подаде сигнал в прокуратура, тъй като той е материалноотговорно лице.

Губещият от този казус са данъкоплатците в общината. Ако не можем да спасим тези пари, трябва да защитим хората, обяви Кошински. Не допускам, че ще влезете в ситуация на престъпно бездействие, допълни съветникът. За издирване и и конкретизиране на виновника настоя и съветникът от „Десен Алианс за Марица" Пламен Петков. Колегата му от БСП Атанас Тинков обаче се противопостави.
Ние тук трябва да вземем най-точното решение да спасим общината, а после да търсим виновника, заяви Тинков. Трябва по най-бързия начин да видим каква сума ще получим от ПУДООС и на следваща сесия да гласуваме тегленето на кредит, за да платим разликата, която ПУДООС няма да ни даде. Така от БСП смятат, че ще спрат действията на частния съдия-изпълнител, които могат да стигнат до опис на имущество и продажба на апетитни терени на общината. Всичко друго ще доведе до по-тежки ситуации, смята Тинков.
Междувременно на заседанието вчера стана ясно, че ако Иванов не е бил сключил споразумението с фирмата, задълженията на общината към днешна дата щяха да възлизат на 2,8 млн. лв. с лихвите и пропуснатите ползи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.