• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Правосъдният министър не се плаши от оставки

Правосъдният министър не се плаши от оставки

София /КРОСС/ Споразумението с Международния наказателен съд трябваше да бъде тайно, тъй като то е класифицирана информация. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов. Той изрази опасение, че депутатът Чавдар Георгиев, който по-рано днес му поиска оставката, може да получи призовка от прокуратурата.
Министърът заяви, че е поискал среща с колеги от БСП, за да предложи процедурата и документът да бъдат разглеждани при закрити врата, за да не се развалят отношенията с Международния наказателен съд. Той призова към отговорност по тази тема.
Министър Иванов не се притеснява от думите на премиера, казани днес в Димитровград, които загатват, че в някой момент би могло да се наложат известни промени в кабинета.

Не се чувствам женен за този пост. Оставката е нещо много логично. Въпросът е да свърша нещо, докато съм министър, подчерта той.
В подкрепа на намерението да бъде задоволен интересът на гражданите и на магистратите, министър Иванов съобщи, че утре ще бъде публикувана втората част от големия пакет за реформа на управлението на съдебната власт, и припомни, че в сряда в парламента влезе проектът за изменение на конституцията, определящ голямата рамка, в която ще стане реформирането на управлението - на ВСС и на начина, по който той функционира.
"Утре ще представим проектоизменението на Закона за съдебната власт", каза Иванов и допълни, че ще дадат допълнителни детайли за управлението на отделените съдилища и прокуратури пред депутатите. Той обясни, че с подбор на кадрите ще бъдат завършени новите инструменти за контрол между конституцията и закона, и подчерта, че въпросът за почтеността на магистратите е изключително важен.
Предложенията за промени в закона са в абсолютна връзка с това, което се предлага като конституционна промяна. За първи път ще има пакет - едновременни промени в конституцията и в Закона за съдебната власт, което ще позволи на парламента, на професионалната общност и на гражданите да видят един цялостен модел на предлаганата реформа, добави Христо Иванов. Той изрази мнение, че промените следва да вървят паралелно, доколкото това е възможно при твърде различната процедура. "Въпросът е в началото да имаме обща картина, която да даде ориентацията. Оттам нататък парламентът ще прецени с каква скорост да работи по двата проекта".
Министър Иванов изрази надежда парламента да има отговорни политици, които да не използват съдебната реформа за предизборна кампания.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.