• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Съюзът на съдиите предлага разпределение 7:3 на съдии и прокурори в инспектората

Съюзът на съдиите предлага разпределение 7:3 на съдии и прокурори в инспектората

/КРОСС/Разпределение на бъдещите съдебни инспекторите според опита им, което да гарантира, че могат да дават адекватна оценка за работата на всички съдии, прокурори и следователи, предлагат от Съюза на съдиите, информира "Правен свят".

В писмо до парламента от съсловната организация посочват, че според тях в състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) трябва да влезе още един юрист с професионален опит като съдия в областта на административното правосъдие, каквато е главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Други двама трябва да са наказателни съдии, четирима - граждански съдии, като поне един от тях с опит в търговското право. Трима от инспекторите трябва да са прокурори или следователи.

"Съставът на ИВСС следва да е съобразен, както със съотношението на броя на заетите в съда, прокуратурата и следствието лица, така и с броя и вида на разглежданите дела", заявяват от ССБ. И сочат, че съотношението, което предлагат, ще е в съответствие с обособяването на отделни съдийска и прокурорска колегии, предвидено в приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. "Наличието на конституционно мнозинство за обособяване на такива колегии, предполага и консенсус по съответствието на вътрешната структура и компетентност на ИВСС с правомощията на отделните колегии на съдебния съвет", твърдят от организацията.

От писмото става ясно, че Съюзът на съдиите няма да може да предложи конкретни кандидати за инспектори на парламента, заради изключително краткия срок за номинации от 17 дни, определен от депутатите.

"При така приетите срокове, несъобразени с традициионните за този период празнични дни, сме в невъзможност да проведем убедително допитване сред членовете си за номинации на обосновани кандидатури - юристи с подходящ профил и опит, които да предложим на НС. Въпреки това, Ви призоваваме да намерите необходимата форма за провеждане на консултации с професионалните магистратски организации, както и с върховните органи на съдебната власт, за да бъдат направени убедителни и по възможност безспорни номинации за членове на ИВСС", обръщат се от съюза към депутатите.

От Асоциацията на прокурорите също изразиха пред "Правен свят" възмущението си от краткия срок за издигане на кандидатури, който не им дава възможност да проведат ползотворно, задълбочено обсъждане с колегите си, за да излязат с номинации.

Въпреки че са поставени в невъзможност да предложат конкретни юристи за новия състав на ИВСС, съдиите заявяват на депутатите, че "може да бъде осигурена прозрачност и убедителност на процедурата, ако номинирането бъде съпътствано и с обявяване от страна на вносителите на информация за процеса на определяне на кандидатите, както и за проведени консултации и изразени становища от професионални, академични и други организации или от отделни кандидати".

В писмото си ССБ посочва какви трябва да бъдат бъдещите съдебни инспектори, за да работят в полза на правовия ред и на обществото.

"Дейността на ИВСС по отношение на работата на магистратите, за да бъде в съответствие със стандартите за вътрешна независимост изисква да бъде извършвана от професионалисти, излъчени от народните представители, но отвъд политическата обвързаност. Именно поради това бъдещите инспектори с дейността си следва да обезпечат сигурност на магистратите за дължимо подчинение единствено на закона", пишат съдиите.

И продължават: "ИВСС до настоящия момент не успя да придобие същностните си функции по утвърждаване защитата правата на гражданите, възвръщане доверието в правосъдието, утвърждаване върховенството на закона. Тези недостатъци в работата на Инспектората се отчитат както от страна на гражданите, така и от страна на професионалните среди. А когато от двете страни на правосъдието липсва удовлетворение от работата на един орган, това поставя под съмнение действителния смисъл на неговото съществуване и на изразходвания публичен ресурс за обезпечаване на неговата работа".

"Новоизбраните инспектори чрез своите предложения за отстраняване на проблемите при осъществяването на правосъдието трябва да отговорят на потребностите на гражданите за бързо, безпристрастно и ефективно правосъдие при защита на техните, но без това да води до неправомерен натиск от страна на инспекторите върху работата на магистратите. Новоизбраният състав на ИВСС дължи грижата да засили професионалната сигурност на редовия съдия, прокурор и следовател като паралелно с това удържи и границата на намеса на прекия административен ръководител върху магистратите при пълно отчитане на натовареността в отделните звена на съдебната система", пише в писмото.

В него от ССБ заявяват, че ще следят номинациите да бъдат с безупречната професионална репутация, да разполагат с професионално знание, изградено в практиката и избраният състав на инспектората да покрива широк спектър от дейността на съдебната власт.

И призовават народните представители да излъчат кандидатури и да изберете инспектори, "които без съмнение ще поставят обществения интерес и върховенството на закона над партийните, политическите и икономическите обвързаности".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.