• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ВСС решава след седмица кога да открие процедура за избор на шеф на ВКС

ВСС решава след седмица кога да открие процедура за избор на шеф на ВКС

София /КРОСС/ Следващата седмица членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се съберат на работно съвещание, на което ще решават кога да бъде открита, за втори път, процедурата за избор за председател на Върховния касационен съд.
До тогава, според някои членове на съвета, трябва да се направи анализ на първата, неуспешна процедура за избор на председател на ВКС, която приключи на 25 септември. Нито една от двете кандидатки - съдийките Таня Райковска и Павлина Панова, не успя да събере необходимия брой гласове - поне 17, за да бъде избрана за шеф на ВКС. Засега не е ясно в какво се състоят предложенията за анализ, но пък се разбра, че някои членове на съвета са предлагали обединение около една кандидатура. Член от съвета се пошегува пред "Правен свят", че засега на единодушна подкрепа в съвета можел да разчита само "принц на бял кон", който да получи единодушната подкрепа на всички съдии, но поне засега това изглеждало невъзможно.
Ако следващата седмица ВСС не открие процедура за избор на председател на ВКС, има голяма вероятност да се стигне до определяне на и.д. шеф, тъй като мандатът на проф. Лазар Груев изтича на 20 ноември. Изпълняващ функциите шеф на ВКС трябва да бъде посочен измежду един от тримата заместник-председатели на съда - Таня Райковска (ръководител на Търговската колегия), Павлина Панова (ръководител на Наказателната колегия) и Красимир Влахов (ръководител на Гражданската колегия). Ако ВСС спази практиката си и реши да определи и.ф. по старшинство, то това трябва да бъде Влахов, който заема поста на зам.-председател най-отдавна.
Засега нито съдия Райковска, нито съдия Панова официално са обявили дали биха се съгласили да участват отново в надпреварата, ако членове на ВСС им предложат да ги номинират. Запознати, обаче, не отхвърлят тази възможност. Други, обаче, не отхвърлят опасността да няма избор месеци наред и припомнят, че такъв случай вече имаше преди около десетина година, когато ВСС не успяваше да избере председател на Върховния административен съд.
Същедвременно се появи нова, непотвърдена засега информация - че на следващата процедура ще има нов, трети "играч", по всяка вероятност външен за съдебната система човек, пише "Правен свят".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.