• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Решено, БСП внася в парламента законопроект за нова избирателна система

Решено, БСП внася в парламента законопроект за нова избирателна система

/КРОСС/ Националният съвет на БСП обсъди предложението и реши партията да внесе в Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс, предвиждащи въвеждането на смесена избирателна система, предаде агенция „Фокус".

Решението бе взето с 53 гласа "за" от общо 94, а с него Съветът възложи на парламентарната група да депозира законопроекта за обсъждане и гласуване в парламента.

Той бе представен на вниманието на Националния съвет на БСП в изпълнение на негово решение от 26 ноември 2016 г., в което е изразена подкрепа за въвеждането на смесена избирателна система с мажоритарен избор като балансирано законодателно решение, което да даде възможност за консолидация, а не на ново противопоставяне. Законопроектът предвижда запазване на конституционната рамка за числеността на народните представители, гарантиране на справедливо регионално представителство чрез запазването на 31 многомандатни избирателни райони, на които сега е разделена страната.

В своя законопроект от БСП предлагат запазването на минималната квота за регион от четирима народни представители за Народно събрание и шестима за Велико Народно събрание, (понастоящем такива региони са 9), като мярка срещу задълбочаващите се регионални диспропорции.

От партията предлагат въвеждане на два вида изборни бюлетини - една за пропорционален избор на кандидатите на партиите и коалициите и отделна бюлетина за мажоритарен избор на кандидатите на партиите и коалициите и на независимите кандидати.

Съгласно законопроекта един кандидат на дадена партия може да участва и в двете листи, но само в границите на един многомандатен изборен район.

Независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, може да участва само в една листа за мажоритарен избор. Промените в ИК предвиждат разделяне на 31 многомандатни райони на подрайони за мажоритарен избор, които трябва да са общо за страната половината от общия брой на народните представители - 120 за Oбикновено Народно събрание и 200 за Велико Народно събрание. Във всеки многомандатен изборен район имa равен брой пропорционални и мажоритарни мандати.

От БСП предлагат определянето на броя на мандатите по многомандатни изборни райони и границите на едномандатните райони се извършва от Централната избирателна комисия, а всеки избирател гласува за пропорционална листа и за мажоритарен кандидат. Промените предвиждат, когато избирателят е решил да упражни само част от правото си и е гласувал само за пропорционална, или само за мажоритарна листа, гласът му да се счита за валиден. Парламентарният избор се провежда едновременно и за пропорционалните, и за мажоритарните листи в един тур. Изборът се провежда в един ден. Предвидено е изключение и провеждане на втори тур, когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили равен брой гласове.

Законопроектът предвижда определяне на резултатите и разпределянето на мандатите, както и определяне на персоналния състав на Народното събрание.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.