• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

БСП се среща с ВМРО за обединяване за президентските избори

БСП се среща с ВМРО за обединяване за президентските избори

/КРОСС/ Председателят на БСП и членове на Изпълнителното бюро на партията ще се срещнат днес с ръководството на ВМРО. Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов ще разговарят в 11:30 ч., в Огледална зала на Народно събрание.

Срещата им е част от първия кръг разговори за обединяване около платформата, политическата рамка за явяване на президентските избори и за профила на президента и вицепрезидента.

През юни лидерът на "Атака" Волен Сидеров и председателите на Патриотичния фронт проведоха историческа среща, на която бе покана за разговори до съпредседателите на двете формации от фронта - НФСБ и ВМРО, за общ кандидат за президентските избори през есента и общо явяване на следващите парламентарни избори.

Вчера работна група на БСП разговаря с лидерите и представители на АБВ и Движение 21.
За първи път ръководствата на БСП, АБВ и "Движение 21" официално седнаха на една маса и започнаха диалог как да променят модела на управление, наложен от ГЕРБ.
Левите формации се целят в победа на предстоящите избори и търсят силна президентска кандидатура. БСП и АБВ намериха общи точки по качествата, които бъдещият държавен глава трябва да притежава. "Движение 21" също иска промяна в управлението, но не само на "Дондуков" 2. Заедно с БСП те ще започнат формирането на общ фронт срещу всички форми на изборни фалшификации.

Конкретни имена не са обсъждани, но стана ясно, че те са определящи за евентуалната обща кандидатура.

Различията ще дойдат когато започнем да говорим за имената, идейно сме напълно съгласни едни с други, заяви днес пред БНТ Корнелия Нинова. Тя потвърди, че БСП няма да подкрепи номинации на Георги Първанов и Ивайло Калфин от АБВ.

Предпочитам директния, пред добрия тон, каза Нинова. Според нея добро съчетание би било президентска двойка от мъж и жена, въпрос на виждане е кой да е водещ.

Имаме нужда от президент, който води балансирана външна политика. Във вътрешен план да не разделя хората - г-н Плевнелиев го правеше. Той заставаше на страната на монополи на няколко пъти чрез наложено вето, заяви Нинова и даде за пример Закона за търговските вериги, каза още лидерът на социалистите.

Корнелия Нинова прогнозира и предсрочни парламентарни избори заради политическата несигурност и вътрешните противоречия в управляващата коалиция.

Междувременно в ефира на бТВ Ивайло Калфин коментира, че с БСП не са обсъждани конкретни имена за кандидат президент, но не изключи възможността това да е жена.

Трябва добра платформа и силен водач, а не всеки да дърпа каруцата към себе си, смята той. 

Калфин потрвърди, че АБВ и БСП имат сходни стратегии и платформи и, според него хората очакват двете партии да работят по-тясно. Той обаче подчерта: "С БСП не търсим формално обединение, а съвместно участие за създаване на една по-голяма вълна. Борба между Корнелия Нинова и Георги Първанов няма".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.