• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Илияна Йотова: Цачева обиди българските социалисти. Ще сезирам ПЕС, ще питам и ЕНП съгласни ли са

Илияна Йотова: Цачева обиди българските социалисти. Ще сезирам ПЕС, ще питам и ЕНП съгласни ли са

/КРОСС/ ГЕРБ създаде „българския модел на избори" - печелене на победи чрез фалшификации, заплахи, манипулации и най-вече купуване на гласове, с което сме нарицателни в Европа, заявява кандидатът за вицепрезидент от БСП Илияна Йотова

В наше лице хората виждат алтернативата. Затова и доскорошни привърженици на десницата идват на нашите предизборни мероприятия

Борисов със зъби и нокти се бори Цачева да спечели, за да направи тя служебното правителство преди предсрочните парламентарни избори

Страх тресе ГЕРБ, страх от това, че за пръв път могат да получат шамар на избори

- Как ще коментирате кандидат-президентския дебат сутринта, г-жо Йотова? Безмозъчни същества ли сте вие, социалистите, както каза г-жа Цачева, цитирайки известната фраза на Бърнард Шоу, че който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, а който на 40 години продължава да бъде социалист, няма мозък?

- Очевидно г-жа Цачева накрая излезе от маската на обединителя, която, както се видя изкуствено бе сложила, и се показа такава, каквато я познаваме от последните шест години – човек, който разединява, а не обединява.

Недопустимо е не само човек, който се готви да бъде държавен глава, да говори така. Но е недопустимо и за човек, който е действащ председател на Народното събрание, при това два мандата. Ще сезирам Партията на европейските социалисти за това, ще се обърна и към политическото семейство на ГЕРБ – Европейската народна партия, с въпрос дали ще се солидаризира и дали ще подкрепи Цецка Цачева в това й изявление.

Но това не е единственият гаф на г-жа Цачева. Не мога да допусна, че един юрист прави разлика между национален интерес и върховенство на закона и е готов да суспендира човешки права, без съд и присъда. Така звучеше коментара й по повод на върнатите в Турция седем души, обвинени, че са свързани с Гюлен. Тя показа неподготвеност по външната политика, където са основните функции на президента. Дори не говоря за позиции, говоря за факти. Някой от щаба трябваше да каже на г-жа Цачева, че Турция не е подписала споразумението за реадмисия с ЕС, че по този момент все още има неуредени въпроси и затова Турция все още не приема граждани на трети страни. И не можеш да бъркаш нелегалните емигранти, влизащи от Турция в Гърция с тези, които пресичат българо-турската граница. Това показва дълбоко непознаване на проблемите по една от най-актуалните за българското общество теми – нелегалната емиграция. Явно някой просто е изсипал тези данни на г-жа Цачева, но тя не е разбрала за какво става въпрос.

- Разпознаваем ли е вече ген. Румен Радев за симпатизантите на БСП? Това беше един от основните проблеми в началото на кампанията ви.

- Ген. Румен Радев е разпознат не само от симпатизантите на БСП, но и от всички българи, които се надяват за промяна. В хода на кампанията става все по-очевидно, че хората искат достоен и независим президент, който да има мъжеството да застане срещу дебелашката арогантност на ГЕРБ.

Конкретно симпатизантите на БСП категорично разпознават Румен Радев. По няколко причини. Ние правим дълга кампания с много срещи с граждани. До момента имаме над 400 срещи за 40 дни.

И ако в началото някои от нашите симпатизанти са имали съмнения, свързани с ген. Радев, сега те категорично са отпаднали. Социологическите изследвания доказват това. Според тях най-мобилизирани зад своята кандидат-президентска двойка са членовете и симпатизантите на БСП. Моето присъствие в кандидат-президентската двойка също допринесе затова съмненията да отпаднат.

- Питат ли ви защо не се случи съюзът с АБВ?

- В началото да, сега вече не. Хората разбраха основанията за раздялата ни и се убедиха, че на този етап не можем да бъдем заедно. Ние предложихме на АБВ да бъдат част от голямата лява победа на тези избори. За съжаление, личните амбиции на отделни хора се оказаха по-важни от искреното желание на симпатизантите на АБВ и БСП за обединена левица.

- Колкото и да е мобилизиран вашият електорат, това е недостатъчно за окончателна победа. Как и откъде ще привлечете още гласове?

- На нашите срещи идват и хора, които са били на страната на АБВ, идват хора, разочаровани от десницата. Те се надяват на промяната, която носим ние. Това са хора, които са настроени анти ГЕРБ и в наше лице виждат единствената алтернатива.

Хората виждат, че ние водим принципна и толерантна кампания. Нито от мен, нито от Румен Радев сте чули тежки квалификации към нашите опоненти и няма да чуете такива. Далеч сме от конфликти, компромати, заяждане на дребно – всичко това, което отврати българите от политиката през последните 25 години.

Но това не означава, че ние подценяваме кандидат-президентската двойка на ГЕРБ.

- Не бихте могли, Цецка Цачева е председател на Народното събрание – втория пост в държавата, от който атакува първия.

- Не само заради фигурите на г-жа Цецка Цачева и г-н Пламен Манушев. Зад тях е влиянието на управляващата партия - ГЕРБ. Държавните лостове са в ръцете й и целият този инструментариум ще бъде използван. Не си правим илюзии. Виждаме натиска, който се използва. Стигна се дотам да се твърди, че кметове, излъчени от БСП, подкрепят ГЕРБ. Това издава нервност и паника, страх от загубата на тези президентски избори. Навсякъде чуваме страховете на хората, които са преживели последните избори, особено местните, с всички манипулации на тях - „произвеждане“ на недействителни бюлетини, подмяна на протоколи. Това е машината на ГЕРБ за правене на избори! Бих ги посъветвала – нека не продължаваме в тази посока, защото това е обидно за нас. Станали сме нарицателни в Европа като държава, в която се купуват избори. В Европа като се каже „български модел на избори“ се има предвид фалшификации, заплахи, манипулации и най-вече купуване на гласове.

- Как ще се противопоставите на тази практика?

- Ние анализирахме подробно как са протекли предишни избори, видяхме къде сме допуснали грешки. Ще има международни наблюдатели от ПАСЕ. Разчитаме на тях, но разчитаме и на едно споразумение на всички кандидати, извън ГЕРБ, за честност на изборите. Виждате ли какъв кръговрат?! Това беше основната тема в началото на 90-те години, днес сме 2016 г. и отново говорим за честност на изборите.

- Все пак вярвате ли на вашите кметове, които първо се снимаха с кандидатите на ГЕРБ, а след това заявиха, че подкрепят вас с ген. Радев?

- Безусловно. Ние не сме наивници, даваме си сметка за огромния натиск, на който са подложени. За това, че после дълго няма да видят нито един европейски проект. Но нашите кметове са твърди хора, а освен това са убедени, че след тези президентски избори ще има цялостна промяна на управлението в държавата.

- Какво по-различно предлагате на българските граждани, за да изберат вас и да предпочетат промяната пред стабилността?

- Вижте посланията на опонентите ни, те са обърнати към миналото – кой какъв е бил, какво е правил. Ние имаме друг подход. Ние говорим за бъдещето. За нас с Румен Радев предизвикателствата пред България могат да бъдат изчерпани с две думи – бедност и сигурност.

Нито едно правителство не може само да се справи със страшната демографска катастрофа. Това е тема от националната сигурност. Ние няколко пъти поставяхте този въпрос пред настоящия президент. Изследванията сочат, че ако не се вземат мерки около 2050 г. ние българите ще бъдем около 5 милиона при това със сериозни етнически дисбаланси.

- Какво предлага кандидат-президентската двойка на БСП?

- Нашите предложения са обърнати към младите хора. Всички институции трябва да се обединят и да приемат конкретни, бързи мерки за това младите хора да остават в България. В момента държавата я няма – тя се е оттеглила от здравеопазването, от образованието. Ние сме единствената кандидат-президентска двойка, която говори за това, че държавата трябва да се върне. Образованието и здравеопазването са нашата голяма битка, ние сме леви хора и искаме гаранции за социална политика. Трябва да имаме стратегическа рамка за изход от бедността. Бедността в България има застрашителни размери. Ние сме на първо място в Европа по работещи бедни. Президентът трябва да търси национално единение по тези въпроси.

По темата за сигурността. Ген. Радев като човек, който идва от армията, знае къде е мястото на България спрямо съвременните предизвикателства. Имаме нужда от лидер и държавник, който е подготвен по тези теми за разлика от досегашния. Разбирането, че сигурността е особена важност е едно от нещата, които предопределиха профила на нашата кандидат-президентска двойка. Тясната ми специализация като депутат в ЕП е свързана с мигрантската и бежанската криза. Аз съм един от авторите на решенията, които се взимаха в ЕС по отношение на бежанската криза. Знам как България можеше да се възползва от тези решения, за да не бъде страна, върху която се струпва цялата тежест на мигрантските потоци, а страна, която участва в изработването на тези политики. Но ги пречупва през националния си интерес.

- С какво позицията на БСП по бежанския и мигрантски натиск се различава от тази на Патриотичния фронт? И те обръщат голямо внимание на тази тема.

- По въпроса с миграцията и бежанците има две групи мерки, които трябва да бъдат взети – вътрешни и общоевропейски. Това е голямата ни разлика с нашите опоненти.

Ние държим на сериозна охрана на двете южни граници – с Турция и с Гърция, при участие на армията. Ние държим на допълнителна европейска помощ за разбиването на каналджийските мрежи. Смятаме, че над тези мрежи има политически чадър. Няма сила, която да ме убеди, че ако държавата си е на мястото, те няма да бъдат разбити за няколко дни. Ние трябва да инвестираме в нашите разузнавателни служби, пред които сме в дълг. Защото нашите служби за сигурност бяха разбити, но сега трябва да бъдат попълнени с хора, обучени за новите предизвикателства пред сигурността. Тук е не само миграцията, но и тероризмът.

Трябва да отделим истинските бежанци от икономическите мигранти. Последните трябва да бъдат върнати. Как успяхме толкова бързо да върнем на Турция онези седем души, нарочени за привърженици на Гюлен, а не можем да върнем хилядите афганистанци в страната им? Само в лагера в Харманли те са над три хиляди.

На следващо място трябва да си свършим работата в Европа.

- Как?

- Европа направи една генерална грешка. В самото начало не получи предварителното съгласие на държавите членки за мерките срещу миграцията. И сега Вишеградската четворка се отдръпва, Швеция махва с ръце и за никакви общи политики не може да става дума. България предпочете да слуша „началниците“, вместо да се договори за общи политики с държавите от Южна Европа. Сега ЕК предлага промени в Дъблинското споразумение, които не са изгодни за нас. Текстовете, по силата на които мигрантите могат да бъдат връщани в първата страна от ЕС, в която са влезли, не само остават. Те са засилени. Но нашето правителство пак няма предложения и се съгласява с всичко, което предложи ЕК. Но това е интересът на силните държави – Германия, Франция, Скандинавието, не и на Южна Европа. Независимо, че съм в предизборна кампания, много стриктно проверявам всички предложения, които се внасят в Европейския съвет. От България – ни глас, ни стон! Съгласяваме се, а после се чудим защо се превръщаме в мигрантското гето на Европа.

Скандалното правителствено постановление № 208 от 12 август не случайно е прието тогава, когато парламентът е във ваканция. За да мине тихо, никой да не възрази. То задължава кметовете да търсят места, за да заселват трайно нелегални мигранти, да им осигуряват подслон, храна, здравеопазване, образование, дори работа.

Една голяма част от българското население няма достъп до тези услуги. Не е ли по-добре първо да се погрижим за собствените си граждани, а след това да видим на колко бежанци можем да помогнем. Ако България има такава политика, ще бъде чута в Европа. Но за това ни трябват силни хора, трябва ни силен президент, президент, който има геополитическа култура, който да може да казва „Не!“ Но който може да прецени светкавично как се развива ситуацията в европейските институции и бързо да вземе решение. А не да гледа как гласува Меркел и да гласува по същия начин. Или да ни създава врагове, както прави президентът Плевнелиев. По време на престоя си в президентската институция той, освен да злепоставя държавата, не направи нищо друго.

- Какво е мнението ви по идеята за увеличаването на президентските правомощия? Тогава няма ли да знаем отговора на един от любимите въпроси в българската политика – кой е виновен?

- Аз съм категорично против увеличаване на президентските правомощия. И ще ви кажа защо. То е като при монархията – не се знае какъв ще бъде следващият.

- Успявате ли успоредно със срещите в страната да следите актуалната политическа обстановка? Какво става в парламента – циркове или има или нормален политически дебат?

- Ако човек се абстрахира от малките съобщения за това кой от кандидатите къде е бил, ние президентска кампания нямаме.

- Как да нямаме?

- Къде са публичните дебати? Къде е дискусията между отделните кандидати, които се борят за „Дондуков“ 2? Няма я!

- Все пак ген. Радев отказа да отиде на дебат с Цецка Цачева в Нова телевизия!

- Не, не е отказал! Това беше една манипулация на Нова телевизия. Както видяхте, когато има нормално отношение от страна на една медия, дебат има. Но, ако погледнем по-мащабно на това, което се случва, ще видим, че няма президентска кампания, то определено има кампания за предсрочни парламентарни избори. В тази кампания Борисов дори не реже лентички. Те бяха заменени с представянето на санирани блокове.

- Защо мислите, че има кампания за предсрочни парламентарни избори?

- На всеки три дни имаме нов сигнал за тежка криза в управлението. Нека се опитаме да преброим: провалът с българската кандидатура за генерален секретар на ООН, арбитражното решение за АЕЦ Белене, разкритията на Цветан Василев от Сърбия, Яневагейт, опитът на ГЕРБ да затвори Парламента, задължаването на кметовете да заселват мигранти с постановление на МС, незаконното екстрадиране на търсещи политическо убежище хора, скандалното „отваряне“ на парламента от Бойко Борисов, публичното нахокване на министрите от Реформаторския блок, стачката на миньорите в Бобов Дол, гаменската свада между Борисов и Кънев. На Вас изглежда ли Ви, че правителството контролира процесите в страната?

Лично мен ме изненада този разпад на правителството, който наблюдаваме от една седмица. Мислех си, че ще настъпи след президентските избори. Най-голямата партия на практика призна, че няма парламентарно мнозинство. Когато нямаш парламентарно мнозинство ставаш зависим от всеки глас в Народното събрание, но този глас добре знае своята цена. Затова не чакам нищо добро от този парламент, всяко гласуване ще бъде търсене на баланси, ще отразява някакви настроения. Този парламент е изчерпан и трябва да има предсрочни парламентарни избори. Мисля че самите управляващи разбират това.

 -  БСП е заинтересована от предсрочни парламентарни избори, в момента мобилизирате подкрепа, на базата на която разчитате да подобрите присъствието си в Народното събрание. Но каква е ползата на ГЕРБ, още повече, че според социологическите проучвания, ако сега има избори, следващият парламент няма да се различава съществено от сегашния?

-  Не съм съгласна, картинката в утрешния парламент ще бъде много по-различна, защото БСП ще получи много повече гласове. Изкуствени формирования като Реформаторския блок и Патриотичния фронт едва ли ще оцелеят в този си вид. Затова БСП не се плаши от предсрочни избори. Но не бива да дадем в жертва президентските избори, докато всеки прави сметки как да оцелее във властта. Тази седмица видяхме нещо безпрецедентно – трима министри бяха поставени в унизителната ситуация на молещи се министър-председателят да ги остави в кабинета. Та те продадоха собствения си кандидат Трайчо Трайков!

Що се отнася до ГЕРБ, каква им е ползата от нестабилността за правителството, която виждаме сега? Една партия излезе, друга е ту вътре, ту навън. Имаш непредсказуемата подкрепа на политически формации, които излизат със странната формула – ние подкрепяме това правителство, но не сме в коалицията. Това зависи толкова от конкретната конюнктура, че пак казвам – няма живот в един такъв парламент! Според мен Борисов ще се опита да предизвика предсрочни избори, докато политическа партия ГЕРБ все още има шанс да спечели добри проценти.  Затова основният му проблем е кой ще прави следващия служебен кабинет. И затова днес със зъби и нокти и с цената на огромен натиск се борят това да бъде Цецка Цачева.

- Това ли е причината за репликата на Борисов: ако не сме първи на първия тур, отиваме на предсрочни избори?

- Това е част от този страх на Борисов. Но има и страх от това ГЕРБ да получи за пръв път сериозен изборен шамар. Тази реплика не е случайна и по друга причина. Това е ясно и твърдо предупреждение към всички, които са на хранилката на ГЕРБ – ако не гласувате или не извадите нужното количество гласове, утре сте безработни.

- Какво е мнението ви по ремонта на Изборния кодекс в хода на кампанията?

- Това е безпрецедентно! Партиите в управляващата коалиция решиха, че могат да прекрояват Изборния кодекс както им е удобно, след като видяха кои са всички кандидати за президентския пост. Правят се бакалски сметки – какво ще получи нашата партия, ако секциите в държавата Х се увеличат или се намалят. Затова ние обмисляме да отправим питане до Венецианската комисия, като върховен орган, който следи за честността на изборите и върховенството на закона в ЕС. Къде отиде всеобщото избирателно право? С какво българите от ЕС са по-различни от тези в САЩ или в Русия? И като казваме, че ще увеличим избирателните секции, имаме ли капацитет да го направим или ще ги увеличим само на хартия? Освен това има 12 предложения за промени в Изборния кодекс. Кога ще ги обсъдят и приемат?! В навечерието на изборите на 6 ноември, ще имаме нови изборни правила. Това е безпрецедентно и показва желание служебно да се спечелят изборите.

Автор: Красина Кръстева (epicenter.bg)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

гражданин

Та като става въпрос за президенти, защо няма дебат и за вицепрезиденти? Видяхме "майката " как нахрани народа над 40г да видим какъв десерт ще поднесе ......вицето!!??

21.10.2016 09:57:41

Анонимен

Илиана Йотова е фрапантен пример за цитата на Цецка. Минала е 40-ака, а тропа глупости без мярка. Не знам каква е била на 20, но сега сериозно и липсват мозъчни гънки!

21.10.2016 09:17:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.