• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Борислав Гуцанов: БСП няма да сменя лидера си преди изборите

Борислав Гуцанов: БСП няма да сменя лидера си преди изборите

/КРОСС/Борислав Гуцанов, депутат от Коалиция за България 

- Г-н Гуцанов, БСП страхува ли се от "реваншизъм до дупка" след предсрочните избори? За такъв се закани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и ви обяви война - какъв ход е това? 
- Надявам се след изборите Борисов да не вземе властта, защото не искам да се връщат едни времена, които не се помнят с добро от по-голямата част от българските граждани. Ясно е, че при управлението на ГЕРБ се облагодетелства един тесен кръг от хора. А демокрацията бе подложена на изпитание, икономиката бе в окаяно състояние. Учудвам се, че искането на БСП за бързи избори се приема едва ли не като признание за някакво поражение. Във Франция например управляващите станаха трета политическа сила, но никой не им каза: "Махайте се от Елисейския дворец". Същото стана и във Великобритания - независимо че консерваторите на Дейвид Камерън загубиха, никой не му каза: "Вашето място не е на "Даунинг стрийт" 10".

- Каква е причината тогава да пада кабинетът "Орешарски" - резултатите от евровота или някакъв друг конфликт в държавата?
- Ние сме млада демокрация и оставката е нормалният ход, когато не си получил достатъчно доверие, за да направиш важни реформи, за да продължиш мерките за съживяване на икономиката. БСП пое по най-нормалния път - да поискаме вот на доверие, но вече от страна на целия български народ, с нови избори.

- Ако наистина сте толкова готови за оставка и предсрочни избори, защо на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев не определихте дата за вота, а ще протакате с нови консултации? 
- Защото в един момент се оказа, че никой освен БСП не иска предсрочни избори.

- Никой не иска властта - така ли?
- Ние искахме избори още през юли. Когато се оказа реално, че някой трябва да поеме "горещия картоф", никой не иска да го пипне. Едно е да коментираш от депутатската трибуна като опозиция, друго е, когато трябва да вземаш важни решения за страната в тази сложна геополитическа обстановка. Само на 300 мили от източната ни граница има сериозен конфликт.

- "Горещ картоф" - такова ли е състоянието на страната в момента?
- На цяла Европа състоянието е такова - ситуацията е твърде дисбалансирана. Това, което се случва в България - невъзможност за едно стабилно управление, се случва и в Европа. Трудно е да се сформира една работеща Европейска комисия (ЕК) - отново няма ясна воля на хората какво искат да се случи.

- На консултациите за датата на изборите партиите ще трябва да набележат и приоритетите, по които да работят кабинетът "Орешарски" и дори служебното правителство до формирането на новата власт. Кои са те за БСП? 
- Важен приоритет за нас е да продължат промените за развитие на икономиката, за да се решават въпроси в социалната област, в здравеопазването и в образованието. Не разберем ли тази проста истина - че икономиката е двигателят на всичко, няма как бъдещето на страната да е добро. Затова преди разпускането си този парламент трябва да приеме законопроекти в тази област.

- ДПС ли диктува тона в държавата? Лютви Местан пръв заговори, че правителството не може да изкара пълен мандат. 
- Напротив. ДПС даде хоризонт на работа на правителството и до местните избори следващата година. Според мен на евровота българските граждани показаха, че има нещо в сегашното управление, което те не одобряват. И БСП отчете това. Затова не считам, че ДПС води. Напротив - голямата инициатива е от наша страна. Ние спокойно можехме да си траем, но заговорихме за оставка и избори в най-кратък срок.

- Това протакане на определянето на датата за изборите създава впечатление, че мотаете оставката на кабинета. Вие гарантирате ли, че Орешарски ще я подаде?
- Оставката ще бъде подадена, като имаме дата за изборите. Няма как преди това - все едно да имаме кораб без капитан. Поведението на Орешарски е безкрайно отговорно. Подходът трябва да е държавнически, а преходът към изборите трябва да е плавен, за да не пострада икономиката.

- Какво ще се случи след изборите - коалиция между ГЕРБ и ДПС? Или БСП пак ще предложи на ДПС да си делите властта?
- Следващият кабинет при всички положения ще бъде коалиционен, защото виждаме, че хората нямат обща позиция какво да се случи. Мисля, че диалог и държавнически подход са ключът към развръзката на тази сложна ситуация. И всичко е възможно.

- БСП би ли управлявала с ГЕРБ? Или ще търси партньор в лицето на "България без цензура"?
- Всичко е възможно в името на развитието на страната.

- Не е ли редно БСП да се яви на изборите с ново ръководство?
- На следващия пленум ще има промени в Изпълнителното бюро.

- А нов лидер?
- Няма как това да се случи в навечерието на изборите. Не очаквайте от БСП да е емоционална партията - тя е на близо 130 години, защото решенията, които взема, са премерени.

- Сергей Станишев еврокомисар ли ще бъде?
- Този въпрос трябва да го зададете на него. Не сме обсъждали кандидатура.

- След срива в доверието в БСП намерихте ли си вече грешките в управлението? 
- Нещата са комплексни. Едно от тях са отношенията между БСП и ДПС - голяма част от българите не харесват движението. БСП не успя добре да формулира отношенията между двете партии и това си оказа своето влияние - явно не сме се поучили от грешките при тройната коалиция. От друга страна, аз искам да върна времето година назад - имаше ли друга възможност за коалиция? Не. Мандатите бяха 120 на 120 и единственият шанс да се спре безумието в лицето на управлението на ГЕРБ бе тази формула. Ние поехме управлението, защото икономиката и държавността бяха срутени. А фискалният резерв бе на минимум. 

- А сега има ли достатъчно пари във фискалния резерв?
- Да продължа по предния въпрос - ние нямахме друг път освен коалиция между БСП и ДПС, но не успяхме добре да си формулираме отношенията. Следващата причина за резултата ни на евровота е АБВ - те действаха като немци в тила и реално обслужиха интересите на ГЕРБ. Заради АБВ симпатизанти на лявата идея не отидоха да гласуват - когато едно семейство е в развод, никой не му ходи на гости, нали? АБВ лиши Партията на европейските социалисти (ПЕС) от един, а дори и двама евродепутати. И на трето място - БСП не успява добре да пакетира това, което прави, да покаже на хората продукта. Вижте ГЕРБ - когото и да попитате, всеки ще каже, че ще запомни управлението на Борисов с магистралите. Но знаете ли, че всъщност по времето на кабинета "Станишев" са изградени повече магистрали, отколкото по времето на "Борисов"? Не вярвате, нали? При Борисов бяха преекспонирани нещата, а тройната коалиция не можа да покаже какво е направила. Ще ви отговоря и за това, което ме попитахте - за фискалния резерв. В момента ние имаме с 2 млрд. лв. повече средства по сметките на държавата, а ГЕРБ внесе вот на недоверие заради финансовата политика. Това е абсурдно, дори арогантно. Тези хора нямат срам. Затова се надявам, че паметта на хората не е къса и резултатите от предсрочния вот ще го докажат. И няма да върнат отново на власт реваншизма.

- Коя дата си харесвате за този предсрочен вот? 12 октомври? 
- Не трябва да коментираме нещата като математика - подходът трябва да е държавнически и да се търси най-подходящото време за провеждане на избори. Ситуацията е много сложна. Има много голям натиск за "Южен поток", ситуацията в Украйна също е тежка. Затова България трябва да излезе с възможно най-малко загуби. А, дай Боже, и с печалба от тази сложна ситуация. Както са казали китайците - "Криза и възможност се изписват по един и същи начин".

Интервю на "Труд"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.