• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Страхът се използва като аргумент за постигане на изборна победа

Страхът се използва като аргумент за постигане на изборна победа

/КРОСС/Ако изборите не бъдат допълнени с други практики, които истински ангажират гражданите и ги правят заинтересовани от политиката, ще се превърнат в един авторитарен олигархичен плебисцит, казва политологът Антоний Тодоров в интервю за "Сега". 

Нищо ново няма да донесат тези избори. Аз дори мисля, че те ще донесат също толкова разочарования, колкото и предишните. Нещо повече - разочарованите, независимо от резултата, ще са повече. Няма да се случи промяна, няма да има революция, няма да се променят значително практиките. Повечето хора очакват отново от същото, казва политологът. 

Актьорите, които говорят за политиката в термините на етническия конфликт, се размножиха у нас напоследък. Наблюдавах мобилизациите на ДПС и "Атака" през последните 10 години. Нарастването на електората им върви заедно, също както и спадовете. Двете като че ли се подкрепят в някакъв парадоксален смисъл. Едната е плашило за другата и то се използва за мобилизация на подкрепата. Между другото използването на страха го виждаме и в тази кампания - заплахата, че България ще рухне, ще се срине, ако няма стабилно управление. Страхът се използва като аргумент за постигане на победа на изборите, страхът кара хората да приемат каквото и да било. Типичен олигархичен похват, използван от всички диктатури. Обикновено си представяме диктатурите като палачи на власт, които измъчват всички. Не, те не измъчват всички. Те измъчват по начин, по който всички се страхуват да не бъдат измъчвани. Терорът е инструмент за контрол върху мислите и поведението на хората. Уплашеният човек има много ограничен параметър на мислене и действа инстинктивно, коментира Антоний Тодоров.

Има и нещо оптимистично - казва политологът. - През тези години все пак научихме, че като граждани сме способни да предизвикаме избори. Това в момента е единственото ни оръжие. Единствената ни заплаха към всяка конфигурация и управляваща група. "Винаги можем да предизвикаме избори, след които вие няма да сте повече управляващи". Ако обществото съумее да излъчи това послание, то е най-силният му коз.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.