• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

ЦИК: Политическата регистрация за изборите приключва на 20 август

ЦИК: Политическата регистрация за изборите приключва на 20 август

София /КРОСС/ На предсрочните парламентарни избори на 5 октомври най-вероятно отново ще има много наблюдатели на политическите формации. Това стана ясно от първия брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).
В Изборния кодекс не е предвидена възможност да ограничим броя на наблюдателите, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Изборната комисия вече е готова с всички срокове по изборния процес. До 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии (РИК). В процес на изготвяне са и методическите указания за секционните избирателни комисии (СИК) за кметските избори по места, които трябва да се проведат до 12 октомври.
Предстои да бъдат открити изборните секции в чужбина. Регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия извънреден вот продължава до 20 август. В момента ГРАО проверява внесените подписки, като окончателно те трябва да са проверени до 23 август.
ЦИК се подготвя и за разяснителната кампания за предсрочния вот. Ще бъдат изготвени шест аудиовизуални произведения и още печатни материали за правата и задълженията на избирателите, за това как се гласува и какво представлява бюлетината.
Най-вероятно ще бъде изготвен и разяснителен материал за машинното гласуване, но това ще стане, след като Министерският съвет определи изпълнителя.
Говорителят на комисията Камелия Нейкова поясни, че и на тези избори машинното гласуване е експериментално. За разлика от предишния вот обаче този път по решение на кабинета „Близнашки" се разширява обхватът му до 500 секции.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.