• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

КСНС заради политическата криза (обновена)

КСНС заради политическата криза (обновена)

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да договори мерки за излизане от политическата криза.

Датата на предсрочните избори да е в периода от 28 септември до 12 октомври - за това са се договорили на днешната среща с президента парламентарно представените партии, предложи държавният глава и уточни, че предстоят нови консултации за конкретната дата на вота.

На срещата с него представителите на партиите в Народното събрание са се разбрали да се определят приоритетите и основни важни задачи, които стоят пред парламента и правителството.

Държавата ще трябва да избере и своя еврокомисар. Стигнали са до решението, че трябва да има гаранции за честни избори.

Министър-председателят Пламен Орешарски отново не коментира кога ще подаде оставка. Той подмина медиите и продължи към Министерския съвет без да отговори на въпросите. Премиерът беше съпроводен от група протестиращи с викове „Оставка".

„Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната. и като отчитат, че изборите за ЕП не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи. Като отчитат наред с това, че европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври т.г., съобщи държавният глава след края на заседанието.

Плевнелиев изброи и другите четири точки, по които участниците в заседанието са постигнали консенсус. Това са въпросите за определяне на приоритетни задачи за парламента и изпълнителната власт, ускоряване на процеса за финализиране на споразумението за партньорство на България, очертаващо помощта на европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г., определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар и създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

В краткото си изказване след приключване на заседанието Росен Плевнелиев благодари на членовете на Консултативния съвет за коректния и добронамерен дебат, който са провели днес. „Вярвам, че взетото решение днес е важна стъпка за стабилност и ясна перспектива пред държавата", посочи президентът.

Над четири часа председател на парламента, премиер, президент, министри и лидери на партии обсъждаха актуалната политическа обстановка в страната и набелязваха мерки за излизане от политическата криза. Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) започна в 9.00 ч. сутринта под звуците на протестни скандирания пред сградата на „Дондуков" 2.

Президентът насрочи днешния КСНС с аргумента, че не може да приеме политическите лидери да се замерват с дати за предсрочни избори през медиите в опит парламентарните партии да постигнат съгласие помежду си в сложната политическа обстановка. Очаква се на „Дондуков" 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот. До посочване на конкретна дата обаче може и да не се стигне заради различията между партиите.

От ГЕРБ смятат, че края на септември е най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори. Първоначалните предпочитания на ДПС бяха избори до края на годината - в края на ноември или на 7-и декември. От „Атака" поискаха незабавни избори на 20-и юли. Вотът да е до края на следващия месец предложи лидерът на БСП Сергей Станишев, с чийто мандат управлява правителството на Пламен Орешарски.

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.