• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Проблем на българската демокрация е контролът по време на избори

Проблем на българската демокрация е контролът по време на избори

/КРОСС/ "Основният проблем на българската демокрация не е избирателната система, а контролът по време на избори, особено в светлината на контролирания и купения вот, както и подмяна волята на гражданите". Това коментира пред Радио „Фокус" политологът Борисов Попиванов.

Относно вчерашното отхвърлено предложение за промени в Изборния кодекс той заяви, че решението не е изненадващо, като е било очаквано както от вносителите, така и от опозицията.

„Това, което се провежда в България по отношението на избори в момента е мажоритарно на много равнища. Както местните избори и тези за кмет, така и тези за президент. Давам пример с преференциалното гласуване, чийто праг би могъл да падне допълнително и наистина да направи възможно с по-голяма лекота избирателите да подреждат изборните листи. Но отговорността за формирането на управление в една държава трябва да принадлежи на политическите партии. Затова би следвало да имат поне основна роля при формирането на политически кадри. Ако се тръгне от ниво формиране на нагласи и избор на депутати, според това кой е популярен на съответните места, ще създадем парламент от 240 фигури, които много трудно ще могат да направят каквото и да е мнозинство и парламентарни групи. Това ще бъде много сериозна грешка, застрашаваща управляемостта на страната и аз се надявам да бъде избегната", обясни той.

Борис Попиванов обърна внимание на поведението на ДПС при вчерашните гласувания в пленарна зала, чиято цел беше да се покаже на управляващите колко решаваща би могла да бъде позицията на дадена партия при гласуването на важни за обществото закони.

Относно предложенията на БСП и "Воля" за варианти на смесена избирателна система, политологът обясни, че вероятно ще се наблюдава същата ситуация като при предложението на ГЕРБ, но от обратната страна.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.