• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Нови избори в 15 кметства

Нови избори в 15 кметства

/КРОСС/Балотажът в 15 кметства не успя да излъчи победител. Това сочат последните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК).

След като приключи и повторното преброяване на книжата, ще стане ясно и къде точно няма избран кандидат заради равни резултати. От ЦИК обясниха за „Новинар", че до 14 дни е срокът, в който комисията ще трябва да уведоми президента в кои населени места няма избран кмет. Тогава държавният глава ще трябва да издаде указ за свикване на нови избори. Важно е уточнението, че ако това се случи, за кмет могат да се кандидатират не само двамата претенденти от балотажа.

Така нов тур за кмет се очертава в монтанското село Крапчане. В две села в Кърджалийска област също няма излъчен победител на балотажа. Същото се отнася и за три села в Пловдивска област.

В неделя приключи и вторият тур на местните избори. Крайният резултат сочи, че ГЕРБ е първа политическа сила. Партията спечели 11 от 14 областни града. БСП остана без нито един областен град. ДПС запази Кърджали. Реформаторският блок проби в два областни града. Инфарктно приключи балотажът в Пловдив между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и този на Патриотичния фронт Славчо Атанасов. Победител е старият кмет, който спечели с минимална преднина.

Предаването на протоколите от балотажа вече почти приключи. Последните изборни документи се очакват до края на днешния ден. От Общинската избирателна комисия - София, си взеха поука от драмата в „Арена Армеец" на първия тур и избегнаха струпването на много хора от секционните комисии.

„Нормално е преминало предаването на протоколите и е приключило час след полунощ", потвърди Камелия Нейкова от ЦИК.

Междувременно вицепремиерът и отговорник за провеждането на изборите Томислав Дончев обяви, че това са били най-скъпите избори в България. Местният вот и референдумът са глътнали близо 50 млн. лв. Дончев отдаде високата цена на правилата в Изборния кодекс, който задължава да се проведе избор и в малките населени места и за районни кметове.

Пред БНР вицепремиерът изрази мнение, че трябва да се установят адекватни механизми, които да карат цялата система да работи като едно цяло при провеждането на избори, обобщава "Новинар".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.