• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Малин Бот: Почти всички големи медии в Румъния са собственост на хора, които имат проблеми с правосъдието

Малин Бот: Почти всички големи медии в Румъния са собственост на хора, които имат проблеми с правосъдието

/КРОСС/ Почти всички големи медии в Румъния са собственост на хора, които имат проблеми с правосъдието. Това каза независимият журналист и един от организаторите на протестите в Румъния Малин Бот.

В специално интервю за "Хоризонт" той коментира политическите обвързаности на големите медии в северната ни съседка, както и продължаващите протести срещу корупцията в страната.

"Ако следиш румънските масови медии -  телевизии, вестници, сайтове, които са собственост на големи бизнесмени, свързани с корумпирани политици, и същевременно четеш във "Фейсбук", гледаш "Ютюб" или следиш малки, но независими сайтове, ще видиш две различни реалности. Ако гледаш масовите мейнстрийм медии, ще видиш, че всички случаи на корупция там се отразяват сякаш въобще не са такива. Също и че хората, разполагащи с много пари, са невинни и че прокурорите имат някакви лични мотиви срещу тях.“, каза Бот.

Според Бот ниската избирателна активност на последните парламентарни избори в Румъния е причината сега управляващата партия да получи мнозинство: „Всеки ден казвам на хората, които гледат клиповете ми в социалните мрежи - на следващите избори излезте и гласувайте. Не позволявайте на крадците да спечелят изборите. Гласувайте против тях. Обяснявам им кои са тези крадци. Вероятно имате същия проблем и в България. Това не е проблем на левите или на десните политици. Проблемът е корупцията. Тя идва още от комунистическия период. Всички бивши партийни лидери и ръководители на службите станаха част от мафията в Румъния. Огромна корумпирана група, разпръсната по различни по вид партии. И аз обяснявам и описвам на хората това зло. То изглежда по този начин. Където и да го видите - гласувайте против това. Независимо от името на партията. Ако видите такова нещо - гласувайте за техните опоненти“.

Малин Бот смята, че съществуват ясни политически алтернативи в Румъния: „Имаме два вида алтернативи. От една страна са старите партии с нови лидери, които са променили поведението си след срещата си с правосъдието. След започване на разследване, те са напуснали всички ръководни позиции, които са заемали, и са казали: "Добре, оттеглих се и докато не бъде произнесена присъдата, няма да се занимавам с политика". Това вече е различно поведение, показва някакъв морал. Има и нови партии с нови лица в тях. Хора, които не са били в политиката досега и се занимават с това от тази или от миналата година и нямат нищо общо със старите лица. Вярвам, че това са новите алтернативи.

Догодина освен европейските избори ще имаме и президентски. А през 2020-а ще имаме местни и парламентарни избори. Те са много важни и са свързани, защото който спечели местните избори, печели и парламентарните. Имаме много интересна ситуация. Румънската диаспора в цяла Европа наброява 5 милиона души. На последните президентски избори тези хора се мобилизираха, техните роднини в Румъния също гласуваха и така беше избран президент, от тях 6 и половина милиона гласа за г-н Йоханис.

На последните парламентарни избори Социалдемократическата партия (ПСД) и Ливиу Драгня заедно с цялата корумпирана мафия спечелиха с 3 и половина милиона гласа. Защото шестте милиона, които гласуваха за Йоханис, просто не отидоха до урните на тези избори. Сега те разбират, че това е било грешка и ще гласуват на следващите парламентарни избори, но те ще се върнат в Румъния от Франция и от цяла Европа, за да гласуват по родните си места за местните избори. С всички тези гласове е възможно всичко“.

Журналистът е категоричен, че Драгня няма да подаде оставка: „Защото е решен да остане на власт. И той показа това, като на 10 август на протеста в Букурещ използва армията срещу нас. Жандармерията не е като полицията. Това е подразделение и е част от румънската армия. Драгня използва военни срещу хора. Определено е решен да остане на власт“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.