• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

В ЦИК още мислят дали избирателят ще получава бюлетините за референдум заедно с тези за президент

В ЦИК още мислят дали избирателят ще получава бюлетините за референдум заедно с тези за президент

/КРОСС/ Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е взела решение дали бюлетините за референдума ще се дават заедно с тези за президентските избори на 6 октомври. Методическите указания на ЦИК към районните избирателни комисии във връзка с бюлетините все още се обсъждат и ще бъдат оповестени на по-късен етап, съобщиха от комисията. Проблемът идва от там, че според новия изборен кодекс гласуването за президент е задължително, но не и за референдум.

"Избирателят трябва да заяви нежеланието си, ако не иска да гласува на референдума", каза членът на ЦИК Цветозар Томов, според когото това е преобладаващото мнение на колегите му в органа. По всяка вероятност всеки избирател ще бъде питан дали иска да гласува за референдум, защото, ако получи бюлетина за референдум, не я попълни и я пусне празна в урната, това ще увеличи нереално процента на активност за допитването до народа.

До този момент Централната избирателна секция не е отказала регистрация за предстоящите президентски избори. Върнати са документите за регистрация за Юзеир Юзеиров с указания за отстраняване на съществуващи нередности. До този момент в ЦИК има две регистрации - на ГЕРБ и на ИК за издигане на Веселин Марешки за президент.

Задължителното гласуване е нов момент, който бе въведен с промените в Изборния кодекс, напомни говорителят на ЦИК Александър Андреев. "С тях всеки гражданин с избирателни права би трябвало да упражни своя граждански дълг, а това задължение е свързано с неблагоприятни последици - в случай че не се гласува в два последователни избора от един и същ вид, гражданинът ще бъде отписан от избирателните списъци", каза Андреев. Това на практика означава, че ако даден гражданин не гласува сега, както и на следващите президентски избори след 5 години, ще бъде заличен от списъците за гласуване на президентските избори след 15 години.

Андреев припомни и че отпаднаха така наречените автоматични избирателни секции в чужбина. Секция ще се разкрива само при подадени 60 броя заявления. Задължително избирателни секции ще се откриват в дипломатическите и консулските представителства, съблюдавайки режимите в конкретната страна.

Всеки би могъл да бъде дописан в списъка, като подаде декларация в изборния ден, че не е гласувал в същия вид избор на друго място. Вече е активна и електронната платформа на ЦИК за подаване на заявления на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit. Освен на сайта на ЦИК електронно заявлението може да бъде подадено и в дипломатическото или консулското представителство.

За президентските избори инициативните комитети следва да се регистрират до 23 септември, до 21 септември е срокът за партиите, уточни сроковете Камелия Нейкова. От 19 септември до 4 октомври е срокът за кандидатските листи. За участие в информационно разяснителната кампания за националния референдум срокът е до 26 септември. От 19 септември до 1 октомври е регистрацията за частичните местни избори. Такива ще има заедно с референдума в столичния район "Младост".

Източник: "Дневник"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.