• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

П. Симеонов: На тези избори ще проличи дали в БСП има живец

П. Симеонов: На тези избори ще проличи дали в БСП има живец

/КРОСС/ Предстоящите местни избори са важни за политическите формации. За всички има доста голям залог. Но референдумът няма да бъде кой знае колко вдъхновяващ за публиката, казва в интервю за Агенция „Фокус" политологът Първан Симеонов, директор на агенцията за социологически проучвания „Галъп Интернешънъл". 

„Залогът за БСП е много голям, защото от тези избори ще проличи дали в БСП е останал някакъв живец, който да върне към активен живот тази партия. БСП много упорито ще се състезава да спечели областни градове", отбелязва Симеонов.

Изборите са важни и за коалиционните формации - Реформаторския блок и „Патриотичен фронт", защото те ще покажат кое надделява - дали сметките на отделните партии, или политическата логика да се възползваш от инерцията, допълва той: „И РБ, и ПФ имат шанса за ярко представяне на тези избори. Точно затова те са доста важни за тях, защото политиката в България може да изглежда най-интересна на национално ниво, но нейните корени безусловно са долу в структурите. Изборите и въобще политическият процес се правят главно от структурите, от мрежи, от корени. Тези корени се създават именно на местните избори".

В годините ДПС показаха, че местните избори не са най-голямата им сила, но в същото време имат амбиции за електорално разширяване - в посока северозапад и други райони, посочва политологът.

„Вече виждаме първите действия на предизборната кампания. Във Варна например имаше доста силно рамо от централната власт към кмета Иван Протних. Може би това е така, защото Варна е едно от местата, където изходът на изборите не е предизвестен, а в същото време е важно за ГЕРБ място, защото от години Варна се сочи като едно от слабите места на партията в страната. Предполагам, че такива неща ще виждаме и през следващите седмици до началото на горещата фаза на кампанията, когато министрите най-вероятно ще спрат да обикалят", обясни Първан Симеонов.

Друг важен момент в кампанията са предупредителните изстрели към някои кметове - „най-вече към такива, които са се вкоренили трайно по места". За референдума се говори много, но по всичко личи, че оставен така, с един-единствен въпрос, който звучи доста безспорно, няма да събуди кой знае какви политически противоречия, допълни Симеонов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Каквито сте мухлювци и не знаете какво искате, никой няма да гласува за вас. Ще спечелите само ако се съвземете и си изясните за какво се борите.

17.08.2015 00:24:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.