• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Читателите на "КРОСС" очакват скоро да има предсрочни парламентарни избори

Читателите на "КРОСС" очакват скоро да има предсрочни парламентарни избори

/КРОСС/ Читателите на информационна агенция "КРОСС" очакват след президентския вот да се проведе предсрочен такъв и за Народно събрание. Поне това показват резултатите от традиционната седмична анкета на сайта. На въпроса "Очаквате ли да има предсрочни парламентарни избори?" 27.3 % са отговорили, че очакват това да се случи веднага след президентските избори. 27.7 % също предвиждат да има избори за Народно събрание, но по-късно.

Според 17.2 % изходът на президентските избори ще предопредели дали ще има такива и за парламент.

18.0 % от читателите на ИА "КРОСС" смятат, че правителството ще изкара мандата си. 9.7 % не ги интересува.

Резултатите от анкетата подкрепят мнението на повечето анализатори, които също са на мнение, че въпросът е "кога", а не "дали" ще има предсрочни парламентарни избори.

"Загуба на ГЕРБ на президентските избори, независимо с Борисов или с друг кандидат, със сигурност ще доведе до подобно развитие просто защото ГЕРБ не може да си позволи да загуби едни избори и това да остане, така да се каже, като статукво, както една постоянна тенденция. Напротив - трябва да се себедокаже, че веднага след това е способна да победи. Така че в този смисъл аз съм почти убеден, че една загуба ще доведе до незабавен предсрочен парламентарен вот. Дори и при победа, не е напълно изключено да се потърси ново „разместване на картите" в парламента просто защото може би от година насам ние виждаме, че 43-тото Народно събрание е практически изчерпано, че вътрешните боричкания, взаимни блокирания и исторически компромиси до такава степен са дотегнали на наблюдателите, че и на самите участници, че няма някаква обединяваща кауза, няма го дори и мотива за реформите като причина да съществува и този парламент и тази конфигурация. Не на последно място, в случай че се търси нов тип правителство, в случай че Борисов се опита да изгради някаква по-широка коалиция, в името на национално съгласие пред тежките задачи, в които се намира страната, в големите предизвикателства и т.н., ще му трябва със сигурност нов парламент. Разбира се, всичко това ще бъде в голяма зависимост от това какво се случва в България през ноември и декември тази година и дали отиването на избори няма да се окаже твърде рисково изобщо за стабилността на едно доста крехко статукво в страната". Това каза съвсем наскоро политологът Борис Попиванов. 

Подобни мнения се чуват от все повече негови колеги.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.