• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Започна изборният ден в Гърция

Започна изборният ден в Гърция

/КРОСС/ Около 9,8 милиона гърци имат право на участие в парламентарните избори, които южната ни съседка провежда днес. 

Борбата за гласовете на избирателите е между две основни политически сили - СИРИЗА и „Нова демокрация". Социологическите изследвания показват, че те имат почти равни шансове за победа и крайният резултат ще зависи от колебаещите се, които са 17%.
Партията на Ципрас загуби част от своя електорат, след като правителството му, което бе на власт от януари до август, отстъпи под натиска на международните кредитори на страната (ЕС и МВФ) и се съгласи на още мерки за икономии в замяна на нов заем.
Именно това използва като основен довод в предизборната си кампания консерваторът и главен опонент на Ципрас Вангелис Меймаракис.
Бившият премиер Ципрас призова гърците да му дадат шанс „да завърши започнатото".

Това е петият парламентарен вот в Гърция за последните шест години и третото гласуване за гръцките избиратели тази година след парламентарните избори през януари и референдума през юни. Тези избори са считани за критични за страната.
Последните официални проучвания дават малка преднина на СИРИЗА пред консерваторите от „Нова демокрация". Победителят получава и 50 депутатски места бонус. Очаква се в парламента да влязат девет партии, като три от тях, сред които Комунистическата, „Златна Зора" и „Народно единство", са с евроскептични платформи. Всички анализатори предвиждат труден път за съставяне на правителствена коалиция.
Избирателният закон в Гърция забранява гласуване извън пределите на страната и публикуване на избирателна активност в деня на вота. През неделния ден гърците ще гласуват по партийна листа без да отбелязват предпочитание към кандидатите за депутати, съгласно Закона за повторно провеждане на парламентарни избори в рамките на 18 месеца.
Засилени за мерките за сигурност около секциите и обществените сгради, както и контролът по пътния трафик. Единствено фермерите заплашват, че ще отидат да гласуват с тракторите в знак на протест срещу високите данъци в аграрния сектор.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.