• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

БАН започва изграждането на най-големия ускорител на частици на Балканите

БАН започва изграждането на най-големия ускорител на частици на Балканите

/КРОСС/Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН ще е домът на най-големия циклотрон на Балканския полуостров. Днес на церемония в сградата на Българската академия на науките на "Цариградско шосе" беше посрещната апаратурата, с която ще започне изграждането на ускорителя, а заедно с него академията вече ще може да подготвя специалисти и учени в сферата на ядрената енергетика.

За изграждането на циклотрона са предоставени общо 6 млн. лева. Три милиона са дарение от Американския департамент по енергетика, други 2 млн. лв. са от АЕЦ "Козлодуй", а Министерството на образованието и науката допринася с 1 милион лева. Първата стъпка от реализирането на проекта е построяването на специализирана сграда, където да се помещава ускорителят. По прогнозите на института това и монтирането на апаратурата ще стане до края на годината, а от 2017 г. вече ще може да влезе в употреба.

Освен за научни цели, машината ще има съществено приложение в здравеопазването. С циклотрона ще се произвеждат изотопи за диагностициране и лечение на онкологични заболявания, каквито в момента в България се правят в ограничено количество и се внасят предимно от Унгария и Австрия. По думите на директора на Института за ядрени изследвания доц. д-р Димитър Тонев България дава по 8 милиона лева годишно, за да се купуват тези изотопи от Унгария, но ефективността им е много ниска заради транспортирането им, тъй като периодът им на полуразпад е около 110 минути. Сега цената ще може да се свали 2 до 4 пъти, допълни той.

Тонев обясни, че българският циклотрон ще е с по-висока енергия на ускрояване на частиците. "Такъв ускорител на Балканите няма. Той ще възпроизвежда богата гама от изотопи", заяви той и увери, че пациентите с онкологични заболявания ще усетят разликата и в качеството и в по-широкия достъп. Директорът на ядрения институт на БАН посочи, че в момента само 3-4 хиляди пациенти получават това лечение, а останалите няколко хиляди трябва да търсят решение сами - най-често в чужбина.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който също присъства на церемонията днес, увери, че всички лечебни заведения ще могат да се възползват от новата придобивка.

"Тук ще можем да възпитаваме ново българско поколение от модерни специалисти, които да се борят с раковите заболявания", коментира и министърът на образованието проф. Тодор Танев. "Има и морален привкус - нашите онкоболни много по-бързо ще попадат в изследванията и опашката ще се съкрати, също и средствата, които отделяме", допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.