• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Народец, който прелива от суеверие, се притесни за иконите си

Народец, който прелива от суеверие, се притесни за иконите си

/КРОСС/ Драгомир Иванов е журналист, работил е в "Дневник". Коментарът му е от "Фейсбук" и е по повод третата българска изложба в Лувъра, която трябваше да представи изкуството и културата у нас от XVI до XVIII век.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че я отменя и ще иска темата да е друга, по-патриотична, защото църквата, директор на институт в БАН и членове на ВМРО се жегнаха, че артефактите щели да бъдат изложени в отдела за османско изкуство на прочутия парижки музей.

Народец, който прелива от суеверие, за щяло и нещяло ходи по врачки и баячки, търка лотарийни билетчета, носи амулети, червени конци, енергийни гривни и прочие шашкънии, и след всяко по-сериозно премеждие търчи да му леят куршум и ревностно дава курбан (а пропо, жертвоприношение в исляма; в арабския така се обозначава жертвата, в тур. - просто "празник"), се закахърил, видиш ли, за някаква си изложба в Париж - да не би, сакън, църковните му вещи да бъдат омърсени от поставянето им редом с предмети и артефакти от друга религия.

 

*Източник: https://www.dnevnik.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

народец

са вероятно учените от БАН,които поставиха въпроса за т.нар. изложба.

15.02.2020 07:52:57

Анонимен

пейте ва!

14.02.2020 16:40:29

нищо лично

йесуа курбен в превод от арамейски, езикът на Спасителя, означава саможертвата на Исус. Думата курбан изобщо не е турска, нито българска,а е дума в много езици с едно единствено значение.

12.02.2020 16:43:01

Драгомир Иванов е журналист, работил е в "Дне

Не дай Боже слепо да прогледние! Бъдете здрави.

12.02.2020 15:56:11

църковните му вещи,

това арогантно определение се отнася може би за кръста или за иконите. Иконите са прозорците към световете. Вие ги виждате и те ви виждат. Мислете за това.И журналист да пише на този уличен език, това е твърде много дори в мрежата,където може да се прочете всичко.И какво значи народеца,пишещият е застанал пред огледалото и плюе. Кое не е така.

12.02.2020 15:53:27

Анонимен

А стига бе. Колко възмутени, дълбоко религиозни хора се намериха. За кое не е прав човекът? Картината на действителността е правилна. Не бъркайте историята, религията, изкуството и социологията. На практика всяко произведение на изкуството може да се разглежда в различни аспекти. Това не променя същността му. В църквата, иконата е атрибут на вярата, в музея е произведение на изкуството. Бъдете добри и знаещи. Ако религията ви помага в това-лошо няма. Но да твърдиш, че си религиозен и едновременно с това да си лош, агресивен човек си е лицемерие. По-кротко с оценките. А и преди да пишете се замислете, може да не съвпада с мнението ви, но пък да е вярно.

12.02.2020 10:08:18

такъв мръсник

на момента трябва да си върне българския паспорт и да напусне България.

12.02.2020 07:26:08

Анонимен

Вярата ни е запазила през вековете. Не е проблем, че в една изложба ще бъдат поставени заедно свещени предмети на двете главни религии в България - нима у нас няма търпимост и равнопоставеност не само по отношение на православието и исляма, а и към католици, евреи, протестанти, будисти? Вероятно смущението идва от идеята и контекста на изложбата. А журналистът е написал объркан материал - вероятно поради душевна слабост и обърканост. Прости му, Господи!

11.02.2020 22:10:18

Православен християнин

А ти от кой "народец" си чапкънино!Да не би във вените ти да тече "благородна еврейска кръв"....по бабина линия като при Кирил Маричков?! Намерил си с какво да омърсиш краткото си антрефиленце.Българите са езичници по дух и само номинално християни!!! Това намекваш всъщност. Не секция "Ислямско изкуство",ами дори да имаше секция "Православие и православно изкуство" пак не би трябвало да се пращат икони и свещенна утвар в т.н. "Лувър".Лика на Св. Богородица и Светия Кръст до зала с творби на Салвадор Дали,или някой друг западен дегенерат.Кощунствено.Хвала на българския Св. Синод !А ти драги скоро ще си получиш 30-те сребърника,но дали ще можеш да ги харчиш?!

11.02.2020 18:14:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.