• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Московски: Обсъждаме дали бройката на часовете за кормуване да отпадне от закона

Московски: Обсъждаме дали бройката на часовете за кормуване да отпадне от закона

/КРОСС/ Интересува ни дали кандидатът може да шофира, а не колко време е карал учебна кола, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията пред в. "24 часа"

При практическия изпит за книжка кандидатът сам ще избира откъде ще мине, за да стигне до крайната точка

Изпитите ще бъдат в коли на държавата, а не на автошколите, както е сега

Кандидат и изпитващ ще се наблюдават с камери и друга апаратура


- Г-н Московски, има ли кой да изпитва по кормуване в София, след арестите в столичния ДАИ и уволненията, които направихте?
- Има, разбира се, колегите са направили логистика и ако има недостиг, ще бъдат командировани изпитващи от страната. Ако се наложи забавяне, то ще е в рамките на дни.

- Неустоимо явно е изкушението да се вземат пари за книжка, след като от години се борите да елиминирате възможностите. Блокирахте поне засега купуването на изпитите по листовки, но пък корупцията продължи при практическия изпит.
- Нерегламентираните практики в автомобилното движение са проблем на много институции. Отговорността за обучението и изпитите за шофьорски книжки е на ведомството ни. Взехме мерки за теоретическите изпити, имахме индикации нарушения при практическите и реагирахме.

- По ваши сигнали ли бяха арестите?
- Вървят процесуално следствени действия и не мога да говоря, но приемете, че сме съдействали при подготовката и осъществяването на акцията. Надявам се всички тези неща да бъдат доказани в съда и хората да си получат присъдите. Ако се случи, ще има дисциплиниращ ефект, но то е функция от натрупани практики.

- Обявихте бързи мерки за промени. Какви са те?
- Ще променим методиката за определяне на маршрутите, по които минава практическият изпит. Ще се дава начална и крайна точка, а не изпитващият да казва маршрута и ако иска да скъса някого, да му даде труден, а ако иска друг да вземе изпита - да му определи лесен. Така кандидатът ще избира сам откъде да мине.

- Само че, ако кандидат-шофьорът не познава кварталите, в които ще шофира за изпит, как ще стигне от началната до крайната точка?
- Може преди изпита с навигация или на карта да се види каква е началната и крайната точка, да му се даде време да разучи и тогава да запали колата. Когато някой водач трябва да стигнете до някакъв адрес, нали го търси по навигация или карта. Навигацията не винаги дава по-лесния маршрут, а обикновено най-краткия. Ако автомобилът няма навигация, преди изпита ще се даде време на водача по карта да разучи откъде да мине.

- Други бързи мерки?
- Досега, при съставяне на групите за изпит, имаше неравнопоставеност, предимството беше на автошколите. И те можеха да променят имена на кандидати, които се явяват на изпит. Сега това ще бъде на общ принцип.

- Ще купувате или ще вземате на оперативен лизинг коли, за да не се провежда изпита в автомобилите на инструкторите. Защо?
- В зависимост от офертите ще изберем най-изгодния и евтин вариант. Автомобилната администрация ще си направи процедурата и ще избере. За изпитите за книжка за камион и автобус е по-трудно. Дайте ми малко време да намеря решение.

- Каква техника ще има в автомобилите?
- Видеонаблюдение, звукови или светлинни датчици на педалите на изпитващия. Ще гледаме с технически средства максимално да гарантираме обективността на провеждането на изпита.

- Колко камери ще има в колата за изпитите?
- Експерти да кажат, но трябва да се следят действията на водача и на изпитващия. Ако той е натиснал леко спирачката и е помогнал на кандидата да намали скоростта, или със съединител му помага да превключи скоростта, ще се разбере.

- Извинявайте, но то тези коли ще бъдат оборудвани повече от автомобила на Джеймс Бонд, само оръжие липсва.

- Пошегувах се, че кабинките, в които се решават сега листовките, са такива, че, ако някой страда от клаустрофобия, може да му стане лошо. Но в България се търси най-малкото съпротивление и вместо да се научат листовките и как се шофира, се предлагат пари. Затова ще се противодейства. Има различни практики в много държави - в Австрия и Германия режимът е либерален, за практическия изпит може да бъде ползван семеен и дори личен автомобил. До такава степен съвестта на хората е узряла и никой не си мисли и не си позволява да манипулира изпитния процес, защото разбират, че могат да станат убийци на пътя. За голямо съжаление, у нас не е така. В годините назад няма случай автошколите да са дали сигнали за кандидати за книжка, които са рисков контингент. Да им е направило впечатление, че някой е по-слабо грамотен. Те имат интерес да обучат повече хора, но като вземат парите им, е редно и да подават информация дали имат рискови кандидати. Като някой не може да чете и пише, как са обучава? И ако нямаме сигнал от автошколите, се стига до изпит и се използва, че заплатите на изпитващите са ниски и има възможност да бъде пробита системата. Един такъв човек излиза на пътя с колата си и е риск не само за себе си, но и за другите

- Набрали сте им?
- Ще бъда безкомпромисен. И докато автошколите не си намерят мястото в този процес, няма да очакват партньорско отношение.

- Не са ли някои от инструкторите посредници между кандидата и изпитващия?
- Така чух и аз от службите. Водят се процесуалноследствени действия и ако бъде доказана посредническата им дейност, дано и на тях им се потърси отговорност. Аз и да уволня всички изпитващи, ще дойдат други, които ще вършат същото. Така че се надявам да има краен резултат, да има осъдителни присъди. Ако няма крайна санкция, това ще продължи.

- Някога имаше идея държавата да излезе от изпитите, те да се дадат на външна организация и държавата само да контролира. Мислили ли сте за това?
- И това може да стане. Но сега, като е извадена подготовката в автошколите, да не би нещо да се е подобрило, става все по-лошо. Този вид дейности се вадят, когато има субекти, които са готови да носят такава отговорност. Не виждам в момента такива субекти. Автошколите трябва да бъдат отговорни и партньорски настроени, а не като сега да са капсулирани, да си вземат таксите, да няма при тях сито. И на изпити се появяват всякакви рискови елементи и като пробият и нашата система, на пътя да пускаме убийци. Всеки уикенд има загинали на пътя. Основната причина не е при нас, но и един загинал да има, аз не искам да нося вина, че заради манипулации на изпити има смърт по пътищата. Естествено, и колегите от пътната инфраструктура и КАТ трябва да вземат мерките, които са необходими. Така че са необходими комплексни мерки на цялата държава, за да намалим това безумие.

- Обмисляте ли други промени?
- В други държави в закона никъде не са посочени минимални часове за кормуване. Какво ни интересува колко часа е взел някой, интересува ни дали може да шофира. По-скоро това дебатираме. Може и да се стигне до тази мярка всеки човек индивидуално да преценява колко време му трябва да е добре подготвен. Така на някого курсът му може да излезе 2000 лв. и пак да не вземе книжка, на друг 200 лв., тъй като може да кара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.