• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Правителството прие отчета по Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК

Правителството прие отчета по Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК

/КРОСС/ Правителството прие отчета по Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2015 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

Планът за действие беше приет в началото на март м. г. и съдържа законодателни, организационни и аналитични мерки и действия на институциите в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които целяха преодоляване на идентифицираните в Доклада на ЕК слабости.
От заложените мерки 29 са изпълнени, 32 са в процес на изпълнение, а по две се работи, тъй като са с постоянен срок на изпълнение. Част от целите, които не са реализирани, зависят от измененията в Закона за съдебната власт.

В областта на независимостта, отчетността и етиката на съдебната власт е приет Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Конституцията на Република България и е изготвен ЗИД на Закона за съдебната власт. Избран е главен инспектор на Инспектората към ВСС и има нов правилник за организацията на дейността на Инспектората. Въведена е нова система за централизирано случайно разпределение на делата във всички съдилища и е направен анализ в областта на атестирането на магистратите.

По отношение реформата в съдебната система в отчета е посочено създаването на Съвет по прилагането на Актуализираната стратегия за съдебна реформа и разработването на пътни карти за изпълнение на всяка една от стратегическите цели в нея. В отговор на препоръките е приет ЗИД на Наказателния кодекс в частта относно борбата с изпирането на пари и финансиране на тероризма и е изготвен друг проект - за въвеждане в НК на директивата относно атаките срещу т. нар. информационни системи.

За повишаване ефикасността на съдебната система са приети Правила за оценка на натовареността на съдиите, изготвен е преглед на дисциплинарната практика на ВСС за периода 1 януари 2014 г. - 30 април 2015 г. и др. Приет е ЗИД на НПК, съдържащ промени относно възможностите за налагане на мерки за неотклонение. В Пътната карта за електронно правосъдие са залегнали и конкретни дейности за изграждане на оперативен капацитет в сектор „Правосъдие".

Приемането на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията и на план за изпълнение на приоритетните й цели са реализирани мерки в областта на борбата с корупцията. Отчетено е определянето на национален координатор по антикорупционни политики, създаването на функциониращ Национален съвет по антикорупционни политики и на специализирано междуведомствено звено между ДАНС, МВР и Прокуратурата за разследване на корупцията. Посочва се изготвянето на проект на закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, и новата законодателна рамка на обществените поръчки.

В областта на борбата с организираната престъпност като изпълнени мерки се отчитат възстановяването на ГДБОП в МВР, създаването на специализирано звено в Специализираната прокуратура за работа по престъпления против данъчната система, изготвянето на Междуведомствен план в изпълнение на препоръките за противодействие срещу неоправдано забавяне на наказателния процес и разработените промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.