• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Булдозерите влязоха в Максуда (обновена)

Булдозерите влязоха в Максуда (обновена)

/КРОСС/ Във варненския квартал „Максуда" започна събарянето на 58 незаконни ромски постройки. Вече има издадени заповеди, каза кметът на район „Младост" Христо Христов, които не са обжалвани от миналата година, и затова днес фактически започна събаряне на 58 незаконни постройки, в които живеят по предварителна информация 520 души.

В първата съборена постройка живее семейство с три деца и трима внуци. Те казаха, че отиват на квартира, но се издържат само от пенсията на възрастния Георги Еленков, който има поредица от заболявания, а пенсията му е малко над 200 лв.: „Ще останем под открито небе, но какво ще правим зимата и какво ще правим с децата ни, питат други жители, които няма къде да отидат, а не могат да се върнат и там, откъдето са дошли, защото нямат никаква собственост".

Междувременно възникна напрежение заради припаднало дете, което беше отведено в болница с линейка, тогава роми започнаха да хвърлят керемиди върху полицаите, но ситуацията е овладяна. Ромите протестират, че не им е осигурен алтернативен подслон и че няма къде да отидат с децата си.
Ирина Манолова има шест деца, а мъжът й загива при срутването на хотел „Вероника" в курорта „Слънчев ден". Тя и нейният роднина Рашко - единственият оцелял при срутването на хотела, поискаха помощ от Общината.

Кметът на район „Младост" заяви, че няма да отстъпи и до края на деня постройките ще бъдат съборени, защото всичко е със законно основание. Той е категоричен, че ще бъде безкомпромисен и няма да има алтернатива, защото това са закононарушители и нито един от тях няма документ за собственост, не е плащал ток и вода. 

В квартал „Максуда" има над 100 представители на полицията и жандармерията, които следят за обществения ред. Има представители и на общинската администрация, Тодор Иванов - заместник-кмет на Дирекцията по обществен ред и сигурност, ромски медиатори, представители на Червен кръст.

Всички са категорични, че това, което се случва сега, е трябвало да стане преди 20 години, защото в началото махалата е била малобройна.

Кметът на район „Младост" във Варна Христо Христов твърди, че събарянето на ромски постройки в квартал „Максуда" не е свързано с предстоящия местен вот на 25 октомври. Заповедите за събаряне на 60 незаконни къщи в махалата са връчени още миналата година, казва Христов в интервю за БНР и обяснява, че няма къде и че не е длъжен да настани обитателите им в други жилища: „Всеки, който построи незаконно, някой трябва да му търси алтернатива, така ли? Те не са пожелали да получат общинско жилище. Има наредба за общинските жилища. Нито едно от тези семейства не се е категоризирало по надлежния ред. Тоест то не е поискало да бъде настанено в общинско жилище. Как да дадеш нещо на някой, който не го е поискал? За малките деца са осигурени места в няколко институции, така че тях няма да ги оставим".

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев прогнозира, че кметът Христов вероятно ще бъде осъден, ако разруши жилищата на ромите и раздели децата от родителите им: „Стандартът на Европейския съд и на другите органи, които се занимават с тази работа, е ясен - да не се разделят семействата, да се осигури правото на жилище при положение обаче, че това е единственото жилище, и при положение че са минали няколко години, в които те са живели и са създали общност. Тук не говорим за незаконно строителство изобщо".

Събарянето на незаконните постройки във варненската ромска махала „Максуда" е започнало тази сутрин, съобщи по-рано днес пресцентърът на Община Варна.

На основание чл. 4 от Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна, в тридневен срок от изтичане на срока за доброволно изпълнение, определен в заповедите, служители на район „Младост" са извършили проверка по изпълнението им. Съставени са констативни протоколи, в които е отразено, че заповедите не са изпълнение в предоставения срок за доброволно изпълнение.

В едномесечен срок от съставянето на протоколите от служители на района и служители на ОП „Инвестиционна политика", на основание чл. 5 от наредбата, е проведено предварително проучване на незаконния строеж относно начина на изпълнение на премахването, срока за изпълнение и необходимите средства. Резултатите от извършеното проучване са оформени в протокол.

След направена проверка от служители в Район „Младост" - Община Варна, в НБД „Население" се установени, че на горепосочените адреси по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес - 490 души.
Уведомени са законните представители на малолетните и непълнолетните, живеещи на горепосочените адреси, за това, че предстои принудително събаряне и има възможност за настаняване в Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица към Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова" - Варна, Дом „Гаврош" и звено Майка и бебе в Аспарухово. До момента желание за настаняване не е заявено.

За принудителното събаряне бяха изготвени писма до „ВиК-Варна" ЕООД, „Енерго про мрежи" АД, „Социално подпомагане" -Варна, Директора на Областна дирекция на МВР -Варна, Трето РПУ, ОП „Инвестиционна политика", Областна дирекция по безопасност на храните Варна, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" град Варна, „Център за спешна медицинска помощ", БЧК и до законните представители на малолетните и непълнолетните регистрирани по настоящ и постоянен адрес на горепосочените адреси.

Подготвени са Протоколи Приложение №3 към чл. 9 от Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна, Декларация, че до 1 час доброволно ще освободят сградите от собствените си движими вещи, протокол опис за вида, количеството и състоянието на изнесеното движимо имущество в случай, че не желаят сами да изнесат вещите си.

Сформирани са седем работни екипа, като във всеки екип има и по един служител по чл. 223 от ЗУТ. Същите следва да изпълнят дейностите по чл.9 и чл.10 от Наредбата, а именно: Всеки екип преди започване на принудително изпълнение на заповедите за премахване, съвместно с изпълнителя на принудителното премахване на незаконните строежи, в присъствие на представители на дружествата, доставчици на вода и енергия и органите на МВР, съставят протокол за състоянието на всеки незаконен строеж, предмет на горецитираните заповеди (протокол - приложение № 3 от наредбата).

В случаите, когато незаконният строеж не е освободен доброволно от наличните пожаро или взривоопасни материали, продукти, химически вещества, съоръжения, обзавеждане оборудване и друго движимо имущество, се пристъпва към принудително освобождаване на строежа от тях. За тази цел всеки от работните екипи се разпределя по незаконните строежи, за които има съставен протокол и съвместно с ОП „Инвестиционна политика", в присъствие на служители от органите на МВР, съставят протокол-опис за вида, количеството и състоянието на изнесеното движимо имущество. Протокол-описът се съставя в четири еднообразни екземпляра - по един за Район „Младост", ОП „Инвестиционна политика", органите на МВР и собственика на движимите вещи.

Проведени са разговори с всички уведомени по горе институции и е потвърдено, че ще изпратят на 20.08.2015 г. в 8.30 ч. техни представители.

На място ще присъстват шестима медиатори от ромски произход. Осигурени са 2 хиляди бутилки минерална вода, които бъдат раздавани от служители на БЧК. На място ще има медицински екип и линейка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.