• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

„Хамас” иска примирие

„Хамас” иска примирие

/КРОСС/ „Хамас" желае възможно най-бързо примирие с Израел, съобщава ВВС.

„Хамас би искала да сключи примирие с Израел възможно най-скоро. Но за тази цел Израел трябва да свали блокадата от Ивицата Газа. След като Израел и Египет ни наложиха блокада, Газа заприлича на голям затвор", заяви лидерът на палестинската групировка Халед Мешаал.

Мешаал призова ООН, Великобритания и САЩ да се вслушат в исканията на жителите на Ивицата Газа.

По-рано „Хамас" посочи като условия за прекратяването на бойните действия отварянето на контролно-пропускателния пункт Рафах на границата с Египет и освобождаването на палестински затворници.

В коментар на изявлението на Халед Мешаал, говорителят на правителството на Израел Марк Регев заяви, че „лидерът на „Хамас" живее в Катар, тъне в разкош и малко се интересува от загиналите в Газа".

Междувременно стана известно, че израелски танк е открил огън срещу комплекс в Ивицата Газа, в който е разположено училище на ООН, при което са загинали най-малко 15 души, потърсили убежище от войната. ООН заяви, че стрелбата е започнала в момент, когато персоналът на Обединените нации се е опитвал да договори примирие, което да им позволи да евакуират цивилните от комплекса.

Израелската армия отрече инцидента. „Не можем да потвърдим, че става въпрос за огън от наша страна. Ние не атакуваме сградите на ООН. Три дни преди този инцидент помолихме Червения кръст и ООН да евакуират училището", заяви говорителят на израелската армия подполк. Питър Лернер.

От ООН твърдят, че са се опитвали да направят точно това, когато започнала стрелбата."ООН помоли израелската армия за пауза в сраженията, с цел училището да бъде евакуирано, но не получи отговор", заяви Крис Гюнес, говорител на UNRWA - агенцията на ООН за палестинските бежанци в Близкия Изток.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.