• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Израел тръгва вабанк: Защо Тръмп засегна йерусалимския въпрос

Израел тръгва вабанк: Защо Тръмп засегна йерусалимския въпрос

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим като единна и неделима столица на Израел и това решение обърка мюсюлманския свят, и цялата останала планета. За всички е очевидно, че това е прелюдия към големи проблеми в Близкия изток оттук нататък

Някои твърдят, че Тръмп се опитва да придаде повече тежест на ролята си в Близкия изток след видимите и реални успехи на Русия в Сирия. Вероятно е така. Но това не отговаря на основния въпрос: защо Тръмп направи това? Да наруши статуквото. В крайна сметка тази постъпка не само не решава проблема в израелско-палестинските отношения, а налива масло във вече загретия котел с огън. Не може ли Тръмп и неговите съветници да разберат това?

Естествено, те го разбират. Също така разбират, че решение на израелско-палестинския конфликт по принцип е невъзможно. С него, и в него, може да живееш като се съгласиш периодично да намираш разбирателство по някои от постоянно изникващите проблеми, откакто съществува държавата Израел. Но да се реши конфликтът и всички да са доволни, това е практически невъзможно. Не може да не бъде порязана едната или другата страна. Изглежда израелците са решили да не се провалят. Но е невъзможно нещо да се случи без международната подкрепа, без подкрепата на световния „хегемон", какъвто обаче той не беше при президента Обама. С Тръмп... - друга тема.

За Израел ключовите въпроси са анексирането на Юдея и Самария - библейските земи, които днес се наричат „окупирани територии". Тези земи бяха върнати под контрола на Израел в хода на Шестдневната война през 1967 г., но не бяха анексирани и останаха с уникалния статут „контролирани територии". Всъщност израелците никога няма да напуснат Юдея и Самария, които те смятат за люлка на еврейския народ.

Като цяло, трябва да разберем, че всички действия на държавата Израел трябва да бъдат разглеждани единствено през призмата на ангажимента на Израел към своята древна история и религия. Само това може да обясни какво може да очакваме и какво да не очакваме от Израел.

И смятам, че в този контекст трябва да се разглежда решението на Тръмп и САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел, въпреки 40-те години, в които градът е разделен на западна (израелска) и източна (палестинска) части. Израелците никога няма да се откажат от идеята, че целият Йерусалим, а не част от него, е столица на Израел (Израел провъзгласява Йерусалим за своя столица през 1949 г.) и че той е неразделна част от тяхната вяра.

И тук стигаме до най-важното. Тъй като много политолози не разбират какво наистина се случва американско-израелските отношения. Фактът е, че вярващите евреи, които все още чакат своя месия, планират да му издигнат трети храм на Храмовия хълм, на който в библейски времена е имало два техни храма (построеният от цар Соломон през 10-и век пр. н. е. и вторият, построен през 516 г. пр. н. е. и разрушен от римляните). Сега там са построени две джамии - джамията Ал-Акса и джамията Купол на скалата. За да построят трети храм израелците трябва да се отърват от мюсюлманите и техните светилища. А това е възможно, само ако Израел контролира целия Йерусалим, а не само западната му част.

Много експерти смятат, че религията не може да окаже влияние върху истинската политика. Светските политици се боят да бъдат причислявани към конспиративни теории или пък към светските теми да се свързват понятия като „религия", „мистика" или „пророчество".

Тези страхове видно обаче се отричат и това става ясно от израелската преса. Вестник Haaretz пише, че „голям брой вярващи всъщност считат посланието на Тръмп като ускоряване на дългоочакваното пришествие на Месията".

Haaretz цитира изказване на адвоката на партия „Ликуд" Йехуда Глик, който е и лидер на местното „Движение Храмовия хълм", което има за цел изграждането на Третия храм. Той обяви, че смята Доналд Тръмп за „съюзник в в търсенето на новия месия, когото много скоро се надява да приветства". Освен това Haaretz пише нещо абсолютно зашеметяващо, което може да обясни всичко: „Тръмп вероятно може да повярва, че ролята на месия е уникална за него. В края на краищата няма ограничения във времето (за пристигането на новия месия). Няма и възрастови ограничения. Някои смятат, че Тръмп може да управлява вечно. И всъщност, Тръмп не се ли опитва да играе ролята на „спасителя на света". И не са ли готови ортодоксалните юдеи да играят с него?

Американското списание The Atlantic цитира откровено изказване на члена на градския съвет на Йерусалим Ари Кинг, който казва: „За мен, като ортодоксален евреин, Йерусалим не е просто място за живеене. Това е начин на живот. Това е мястото в непосредствена близост до всичко, което се е случило в нашата история... и където в бъдеще смятаме, че Третият храм ще бъде построен". За него признаването на Йерусалим за столица от страна на САЩ е „изпълнение на обещанието за идването на новия месия", съдържащо се в свещените еврейски писания, допълва The Atlantic.

Междувременно трябва да вземем предвид не само еврейския мистицизъм, но и християнското пророчество. Християните имат пророчество, че с построяването на Третия храм в Йерусалим, ще се появи антихриста. А антихриста християните смятат за евреин. И той също като еврейския месия още не е дошъл. За християните обаче месията вече е дошъл и е бил разпнат от евреите. Това е Иисус Христос. Ето защо християните гледат с голямо притеснение на това, което се случва с Тръмп, който открито играе на страна на религиозните юдеи. Всички мюсюлмани също са наясно с тези пророчества. Дали заради това, решението на Тръмп срещна единодушна отрицателна реакция от всички страни, както от християни, така и от мюсюлмани?

От президента Тръмп не се очаква да даде на заден по въпроса за Йерусалим. Напротив, на хоризонта се задават нови действия на Вашингтон в полза на Израел. Например Белият дом да призове Израел най-накрая да анексира Юдея и Самария. Или самите САЩ да нанесат удар срещу Иран - главният противник на Израел в региона. Или нещо друго...

Източник: Игор Пшеничников, tvzvezda.ru

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.