• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Нова апаратура в БАН позволява да се развива наука на световно ниво

Нова апаратура в БАН позволява да се развива наука на световно ниво

/КРОСС/Институтът по молекулярна биология на БАН вече има всички шансове да развива наука на световно ниво. С финансиране по европроект учените там разполагат със свръхмодерна апаратура, която им позволява въвеждането на качествено нови изследвания - в търсене на мутациите в основата на различни заболявания, синтез и изпитания на лекарства. И вече са започнали няколко важни за медицината проекти.

Току що разопакован, свръхмодерен масспектрометър вече доказва пряката си полза. В момента изследва серумни проби от пациенти с атеросклероза в търсене на белтъци, които могат да предскажат развитие на сърдечна недостатъчност. И вече са намерили сериозен кандидат.

За този белтък ние сме установили, че попада в групата, която определят по-голяма вероятност и риск от развитие на сърдечна недостатъчност, обясни доц. Маргарита Апостолова - ръководител на "Медикобиологични изследвания", ИМБ-БАН, цитирана от БНТ.  

За подобен анализ до преди седмици изпращали пробите си в чужбина. Сега обаче този красавец за милион и половина ще ускори невероятно въвеждането на диагностичен тест за сърдечна недостатъчност. Освен за научни, той е незаменим и за медицински изследвания, например защо едно лекарство не може да действа на болния.

В съседната стая пък не могат да се нарадват на микро-калориметъра. Сега измерват взаимодействието на онези молекури, проектирани с помощта на суперкомпютър - в търсене на лекарство срещу множествената склероза. Високотехнологичния кръг завършва с този ДНК секвенатор последно поколение.

Доц. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология, БАН, допълни: Позволява детекция на ДНК от изключително малко количество стартов материал от порядъка на 50 нанограма ДНК може да се направи пълно геномно изследване.

Свръх-модерното оборудване ще ги направи видими за световната наука като буквално ги изстрелва в космоса.

Абсолютно ни изстрелват в космоса значи с тази апаратура института невероятно увеличава капацитета си и възможността си за изследвания, каза още доц. Угринова. Могат да наблюдават живи клетки, да откриват и синтезират лекарства, да изследват действието на гените и няма да пропуснат нито една възможност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.