• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Одиторите пак влизат в КТБ

Одиторите пак влизат в КТБ

/КРОСС/ Одиторите отново ще нищят сметките на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка и нейната дъщерна институция „Креди Агрикол", твърди „Преса", позовавайки се на свои източници в банковите среди. След като политиците не могат да се разберат за механизъм, по който да се гарантират всички депозити в КТБ, се действа по процедура.

Засега инспекторите от „Делойт одит", „Ърнст енд Янг" и „Афа" са дали само т. нар. одитно мнение. Те имаха 10 дни да направят проверката си и срокът за това изтече на 9 юли. Заключението беше оповестено от управителя на централната банка Иван Искров на 11 юли и то беше, че не може да се оценят заеми за 3,5 млд. лв., раздадени от КТБ, заради липсващи документи от кредитните досиета.

Наивно е да се мисли, че за такова кратко време може да се състави цял одитен доклад, обясниха източниците ни. Според тях работата тепърва предстои.

Според чл. 36 от Закона за кредитните институции в момента има два варианта на КТБ да бъде отнет лицензът и банката да се обяви в несъстоятелност, коментираха експерти пред „Преса".

Първият е трезорът да отвори врати и ако в срок от седем дни не може да отговори на нареждане за плащане, БНБ да вземе лиценза.

Това в сегашната ситуация е в сферата на фантазията, обясниха източниците ни. Според тях ще се извият огромни опашки, така че, ако не на първия ден, то на втория банката ще спре плащанията. От кредитната институция няма да остане тухла върху тухла, централната банка ще влезе просто за да разпродаде отломките, казаха експерти.

Втората хипотеза е собственият капитал на банката да стане отрицателна величина, тоест загубата й да е по-голяма от капитала. Дали това е така, трябва да кажат прокуратурата и следствието. Те трябва да дадат доказателства и сметка колко от неясните кредити са лоши или към свързани лица.

Тази работа засега не е свършена и вероятно ще отнеме време да се направи оценка, която да не падне в съда. Ще стане октомври-ноември, прогнозират източниците ни. Това означава, че БНБ трябва да продължи специалния надзор върху трезора с още три месеца. При този вариант КТБ няма да отвори на 23 септември, а чак по Коледа.

Тогава би трябвало да има законно избрано правителство, което да вземе решение за емитиране на нов държавен дълг - достатъчна сума, за да се гарантират депозитите до 100 хил. евро, както е по закон. В момента във фонда за гарантиране на влоговете в банките, който изплаща компенсациите, има около два милиарда лева. Те не са достатъчни. Необходими са още около 1,7 млрд. лева. Парите или трябва да дойдат от нов държавен заем, или от емисия на фонда, гарантирана от правителството.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.