• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Избрана музика, хубаво време и прекрасна публика на A to Jazz

Избрана музика, хубаво време и прекрасна публика на A to Jazz

/КРОСС/Завърши фестивалът A to Jazz. Хубавото време и интересната програма привлякоха публика от всички възрасти. В продължение на три вечери сред зеленината на Южния парк всички се наслаждаваха на магията на джаза.

Емоцията е силна, а вълнението огромно. Това е петото издание на този прекрасен фестивал, на една сцена сме с толкова добри български и чуждестранни музиканти,което е голяма отговорност за нас. Аз и моите колеги сме заклети фенове на A to Jazz - идваме всяка година и това, че сега ние го откриваме е страхотно удоволствие. През годините той събра в София невероятни музиканти, които публиката видя безплатно - това го прави един уникален форум, каза за БНР певицата и актриса Славена Даскалова. 

Връщаме лентата назад, когато се е зародила идеята A to Jazz.

Моите съмишленици и аз решихме да представим джаза на емблематично място в центъра на София, каквото е Докторската градина - разказа основателят Петър Димитров. - Така това аристократично зелено кътче се превърна в първата сцена на фестивала. Разположено точно срещу музикалното училище, то е пряко свързано с неговите възпитаници от десетилетия насам. Лека-полека колелото на времето се завъртя и стигнахме до петото издание на фестивала.

Докато публиката се наслаждаваше на изпълненията на Славена Даскалова и Jazz Orpheus, Божидар Василев от DAYO разкри повече за групата, чието име в превод от етиопски означава „радостта пристига":

Събрахме се през октомври 2014 г. Всичко се случи спонтанно, в момента сме петима. Съвсем скоро разбрахме, че ще свирим на фестивала. Много сме щастливи, че ни поканиха, защото хедлайнерите са ни любимци и са оказали голямо влияние върху музиката ни. Моят личен фаворит е Рой Харгроув. Следя изявите и на българските изпълнители - „Mетафоrmoза", „Фънки Миракъл" и др.

Официално фестивалът започна с качването на Durty purchase на сцената. Групата отбеляза своята 20-годишнина със специално подготвена за юбилейното издание на фестивала програма, която се отличаваше с еклектичния си подход.

Всички присъстващи с нетърпение очакваха появата на американския тромпетист Рой Харгроув. Носителят на две награди „Грами" и неговият квинтет сложиха край на първата вечер от музикалното приключение A to Jazz.

Втората вечер възроди позабравената традиция да има диджей шоу по време на фестивала. Тази година то дойде от страна на Sirius & Methodical - диджеи, силно ориентирани към джаз и неосоул музиката. Очарованието от един музикален форум не би било пълно без нови лица. Учениците от музикалното училище в столицата - Zonyo & friends - получиха бойното си кръщение на сцената на A to Jazz. След младоците видяхме формация с дългогодишна история. Христо Йоцов квинтет зарадва публиката с парчета от своя авторски проект Jazzball, а чаровната Белослава придаде още по-голямо обаяние на цялата вечер. Вторият ден приключи като първия - отново с носител на „Грами". Чухме Кени Гарет и неговия квинтет.

„Всичко е възможно!" - това е мотото на една от най-свежите родни формации „Фънки Миракъл". На 05.07 тя го доказа на сцената на A to Jazz, показвайки богатата си стилова палитра. Хип-хопърите Bobo & The gang дадоха по-различен облик на последната фестивална вечер. Последвани от „Mетафоrmoза" - група, която също не се помества в определени рамки, цялата вечер предвещаваше идването на Хосе Джеймс - световноизвестния вокалист, който се впуска от стил в стил с лекота. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.