• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Стотици посрещнаха най-дългия ден с KABILE

Стотици посрещнаха най-дългия ден с KABILE

/КРОСС/ Слънцестоенето събра стотици хора в антична местност край Ямбол

Лятното слънцестоене привлече стотици хора да се съберат и да посрещнат най-дългия ден в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле".

Домакини на събитието бяха Регионален исторически музей - Ямбол, Община Ямбол и изба „Вила Ямбол" с виното си KABILE, носещо името на едноименния тракийски град.

Посетители от Ямбол и цялата страна бяха свидетели на реконструкция на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето на скалното светилище на Великата богиня-майка Кибела.

След изгрева традиционно на всички присъстващи се разля от виното KABILE. „Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, който пък носи името на богинята Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион", коментираха от „Вила Ямбол". „Ето защо, вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появи KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка".

„Ямбол е винарски регион и това е факт, доказан още преди създаването на българската държава, когато там е построен величествен град, кръстен на Зевс. Според сведенията, сегашната територия може би е сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Ето защо, днес се гордеем с това, че произвеждаме висококачествено вино в район с доказани винени традиции и споделяме своя успех с всички гости на Слънцестоенето", допълниха енолози от избата по време на събитието.

За пръв път тази година по време на Слънцестоенето прозвуча запис на музикалното произведение "Посрещане на Слънцебога", написано от Александра Фол специално за събитието, като записът на музиката бе изпълнен от музиканти от оркестъра на БНР. Обредната реконструкция пък се пресъздаде от талантливи актьори от ДТ "Невена Коканова" под режисурата на Атанас Жеков - Кроко.

След ритуала по Слънцестоене тракологът проф. Валерия Фол, която предостави сценария за възстановения древен тракийски ритуал, изнесе лекция за култа към слънцето в тракийската митология.

KABILE е най-новата марка в портфолиото на „Вила Ямбол" - изба с дългогодишен опит и наследство, датиращо още от 1924 г. В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви. Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде.

В момента KABILE се предлага в 5 сортови разновидности - KABILE Шардоне, KABILE Шардоне и Совиньон Блан, KABILE Розе, KABILE Мавруд и Каберне Совиньон и KABILE Мерло и Каберне Совиньон.

Още с дебюта си по-рано тази година купажът "KABILE Мавруд и Каберне Совиньон" спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Рита

Ритуалът и музиката са подло открадати от филма "Тракийска мистерийна драма" на Академия Орфика ! Справка на сайта на Академията.

18.06.2019 03:59:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.