• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

АБВ: Правителство в рамките на това НС не може да има

АБВ: Правителство в рамките на това НС не може да има

/КРОСС/ Трябва да направим всичко възможно това Народно събрание да продължи своята работа, заяви в началото на консултациите си с АБВ президентът Росен Плевнелиев.

„Целта е ясна - Конституцията вменява на държавния глава задължението да проведе консултации преди началото на връчването на мандатите за търсене на възможност за формиране на ново правителство в рамките на 43-то НС. Дебатираме по три големи теми - едната е има ли възможност в рамките на 43-то НС за сформиране на ново правителство, устойчива формула за намиране на начин НС да продължи своята работа като излъчи работещо правителство. Втората тема е, ако това не е възможно, тогава каква би била подходящата дата за избори или период, в който би следвало да се проведат изборите за ново НС. Третата голяма тема е какво още има да свърши парламентът, докато бъде разпуснат", заяви президентът.

От АБВ обаче са категорични, че ново правителство в рамките на това НС не може да има, предвид декларацията на три партии, ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да участват, и трябва по най-бързия начин да се сформира служебен кабинет.

"Твърденията на някои политически сили, че ще направят опит да съставят кабинет, са пиар", заяви след консултациите при президента Росен Плевнелиев зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Според него държавният глава трябва да направи всичко, за да сформира бързо служебен кабинет. „Всичко останало е пиар мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред българските граждани. Ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото. Затова заявихме пред президента Плевнелиев, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебния кабинет", заяви Петков.

Според зам.-председателя на АБВ служебният кабинет трябва да бъде добре обмислен, за да не се наложи неговата смяна от следващия президент на страната. „Това са неща, които трябва да бъдат отработени предварително и не трябва да се допуска нищо, което да внесе допълнително нагнетяване на напрежение".
Румен Петков припомни позицията на АБВ, че настоящият парламент няма легитимност, за да извърши и предлаганите сериозни промени в Изборния кодекс. „Това Народно събрание няма моралното, политическото право да се занимава с този въпрос. Нещо повече: убеждението, което остана у нас и след разговора с държавния глава, е че има абсолютна институционална неподготвеност за прерайониране на страната. Нито „Информационно обслужване", нито службите на регионалното министерство, нито ГРАО, са готови с какъвто и да е анализ, а още по-малко и с предложения за райониране. Липса на готовност по въпроса има и в сега действащата изборна администрация. Така че, това е въпрос на много сериозен анализ и не бива институциите да се поддават на външен натиск", заяви Петков. Той припомни че АБВ бе единствената парламентарно представена сила, която подкрепи референдума, но с ясното заявление, че защитава тезата за налагането на смесена избирателна система.

По-късно днес Росен Плевнелиев ще се срещне и с „Атака", с което консултациите приключват. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.