• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Политологът Делийски: Целта на кабинета е да оцелее възможно най-дълго, но не 4 години

Политологът Делийски: Целта на кабинета е да оцелее възможно най-дълго, но не 4 години

/КРОСС/ "Съмнения от типа на заявените от Радан Кънев - за подялба на кабинета между Цветанов и Пеевски със сигурност съществуват и Борисов сякаш не направи необходимите усилия да ги разсее при формирането на кабинета". Това каза за предаването „Неделя 150" по БНР политологът Страхил Делийски, който изтъкна, че общественото мнение ще е по-силно концентрирано около механизмите на властта по време на управлението „Борисов -3" заради липсата на реформаторски курс.

Тези съмнения, със сигурност, ще се отразят, по-скоро негативно, върху общия публичен образ на кабинета. Ще породят и по-специфичен интерес и фокус към действията на определени министри. Всичко това допълнително ще създаде една сравнително не особено доброжелателна среда, в която кабинетът ще трябва да функционира.

„Целта на кабинета е да се оцелее възможно най-дълго, но не четири години", смята той.

„От аналитична гледна точка, ми изглежда, че Борисов си дава сметка за подвижните пясъци върху, които е стъпил и кабинетът, който сформира, е опит да играе на сигурно. Какво имам предвид? Запазени са голяма част от предишните министри, хора, които са проверени, лоялни, знае се какво може да се очаква от тях и оттам не се очакват изненади.

Ако погледнем профила на новите министри, виждаме два своеобразни принципа на избора. Единият е по линията на лоялността, каквато е и госпожа Цачева. Безспорно, каквото и да направи тя в своята сфера, със сигурност то може да бъде всичко друго, но не и нещо, което господин Борисов не би одобрил.

По линията на лоялността можем да разчетем назначаването и на новия министър на вътрешните работи. За разлика от госпожа Бъчварова, която имаше видими проблеми с господин Цветанов, тук не се очакват такива проблеми.

По другата линия, аз бих я нарекъл „линията на статуквото" са хора, които са от своеобразния "втори ешелон" в съответните системи - и в образованието, и в културата, и в регионалното министерство. Това са хора, от които може да се очаква най-вече да пазят системата, да възпроизвеждат онези практики и принципи, върху които е основана системата досега. С други думи, това не са хора, които ще дадат ново лице един път и втори път нова посока на развитие", допълни специалистът.

Делийски коментира и ролята на останалите партии в Народното събрание.

"Воля" ще имат своята роля при формирането на определени мнозинства при гласуването на определени закони. Не мисля, че позицията им е такава, че те да бъдат някакъв ключов фактор в това Народно събрание и те по скоро ще имат „присъдружна" роля.

Чудесна е за ДПС ситуация, в която Ппатриотите участват в управлението. Това позволява на ДПС, на публично равнище, да разгърне своята опозиционност, проевропейска и либерална риторика. Чудесно. В същото време пък въобще нищо не пречи на ДПС - на програмно равнище, защото ако погледнете програмите на ДПС и на ГЕРБ, те са сравнително близки - чрез аргументите на принципната национално отговорна позиция да подкрепят определен тип решения на ГЕРБ. Чудесна ситуация, в която ДПС могат да извлекат максимална полза - един път от публичното си поведение, а втори път от изтъргуването на определен тип публично поведение за непублични цели.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.