• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Кадиев: Ако наистина докладът е струвал на държавата 22 милиона, това си е чист обир

Кадиев: Ако наистина докладът е струвал на държавата 22 милиона, това си е чист обир

/КРОСС/ Докладът от международното разследване на активите на КТБ, изготвен от AlixPartners, е чисто счетоводен, не навлиза в голяма дълбочина и в него не се говори нито за офшорни сметки, нито за политици. Такова е мнението на независимия депутат Георги Кадиев, който се запозна с документа в секретната секция на Народното събрание. Според Кадиев и бившия изпълнителен директор на банката Любомир Весов, свършеното не е достатъчно.

По думите на Георги Кадиев докладът прилича на одит, какъвто би могла да направи почти всяка средностатистическа счетоводна компания. В 560 страници са описани компании, получили кредити от банката, техните собственици, обезпеченията, прогноза какво може да бъде събрано и препоръки как да бъде събрано, обясни той пред бТВ. 

„Аз не видях нито едно име на политик, видях имена на публични фигури, които не са политици, но са били собственици на фирми, които са взели кредити", посочи още депутатът. По думите му за офшорките, през които са изчезнали милиони, информация няма. Според него въпросът сега е да се разсекрети и заданието, по което AlixPartners са работили - дали умишлено то не е било лимитирано.

Ако наистина докладът е струвал на държавата 22 милиона, това си е чист обир, смята Кадиев.

Според Любомир Весов информацията от синдиците за необезпечените кредити дава достатъчно данни, по които може да се тръгне по следите на парите. „Когато става въпрос за пари в банка, винаги може да се стигне до края - ако ще с помощта на НАП, ако ще с помощта на прокуратурата", посочи той.

Според него има начин службите да проследят паричните преводи, даже и да са правени от екзотични дестинации.

„Ако приемем, че беше спонсориран един филм „Шменти-капели", цялата ситуация е такава. Ние сме участници и ще плащаме за едно упражнение по източване на банка. Вината е изключително персонофицирана - на Цветан Василев и на тези, които за подписвали за състоянието на банката, липсвал е всякакъв контрол от страна на БНБ и специализираните звена на ДАНС", каза още Любомир Весов.

Той посочи, че бившата шефка на надзора на БНБ Нели Кордовска фигурира в ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който е предложил синдиците на банката.

Според него прогнозата за връщането на средствата източени от банката е песимистична и едва ли голям процент от тях ще бъдат върнати. Естествено я има и личната вина за източването на КТБ в лицето на собственика й Цветан Василев, но я има и отговорността от страна на БНБ и на държавата, които очевидно не са осъществявали необходимия контрол над банката.

Какви 15-20 процента от средствата, потънали в КТБ, да бъдат върнати?! Като гледам ситуацията, ако бъдат върнати и 5 процента от средствата, ще трябва да скачаме до небето, каза Георги Кадиев. Според него контролът от страна на БНБ е бил абсолютен провал.

Не може до 2013 година лошите кредити в КТБ да са били около и малко над 1 процент, а през 2014 година те изведнъж са скочили на 85 процента. Очевидно е имало чадър от страна на БНБ през всички тези години, за да не се осъществява добър контрол, смята Георги Кадиев. Не може цялата държава да не разбере за истината за КТБ и реалната дума за цялата ситуация може да се каже, че е корупция, коментира депутатът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да се задействат прокурорите тогава, то е ясно!

25.02.2016 21:49:00

Анонимен

По-големият обир е наглото източване на парите на вложителите от Цветан Василев. Докога ще чакаме този престъпник да бъде екстрадиран и съден?

25.02.2016 19:25:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.