• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Кадиев: Законът за КТБ е мъртвороден

Кадиев: Законът за КТБ е мъртвороден

/КРОСС/ГЕРБ плаща цената за подкрепата на ДПС със законопроекта за КТБ. Това е цената за 300 дни подкрепа, заяви в сутрешния блок на TV7 червеният депутат Георги Кадиев.

"Този закон е мъртвороден и неговата цел е да покаже на хората с депозити над 100 хил. евро в КТБ, че са се опитали да направят нещо", подчерта Кадиев.

Той обясни, че днес в Народното събрание ще се разглежда леко коригиран текст на предложението, според който БНБ се задължава не да оздрави, а да предложи мерки за оздравяване на банки с отрицателен капитал. Но това било част от договорката ГЕРБ - ДПС.

Според него ще имаме правителство на малцинството, подкрепено "леко и тайно от ДПС". То обаче нямало да издържи повече от година.

Темата "КТБ" Кадиев коментира и във фейсбук профила си след заседанието на НС, на което бе сформирана временна комисия.

Идеята на ГЕРБ/ДПС да се задължи БНБ да „предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина" звучи примамливо в краткосрочен план: стабилизираме банковата система като дадем сигнал, че няма да допуснем повторение на 1996-97г. Но такава практика изпраща и друг силен сигнал до банкерите и до вложителите: можете да правите рискови инвестиции, можете да давате рискови кредити или да играете свободно с парите на вложителите си на борсата, държавата ще е зад вас и ще ви спасява. Именно вярата, че нищо лошо не може да се случи на банките (too big to fail) докара света до икономическата криза. Именно рисковите инвестиции подкопаха доверието на обществото. Високата доходност по активите идва на цената на висок риск. Когато държавата гарантира спасяване на всички банки, на практика прави риска 0. Насърчава безотговорността при поведението на банките. Казусът КТБ трябва да бъде решен възможно най-безболезнено, но не с цената на наливане на държавни средства, коментира Кадиев. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.