• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Внасяме от Украйна и Молдова кадри в туризма за лятото

Внасяме от Украйна и Молдова кадри в туризма за лятото

/КРОСС/ Хотелиерите край морето прогнозират, че и през предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка. Те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна. Аргументът е, че там заплащането е колкото у нас, съобщава БНТ.

Работодателите ще трябва да сключват сезонни трудови договори и няма да разчитат на формата "студентски стажове".

Директорът на дирекция "Регионална служба по заетостта" във Варна Пламен Начков коментира, че съгласно новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност работниците ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил е заплата, както и отиването и връщането до мястото, откъдето идва.

По Северното Черноморие като стажанти през миналата година са работили близо 500 души от Молдова и Украйна.

Специалисти от бранша смятат, че тези кадри ще се наемат на по-ниско престижни работни места. Те ще се назначават като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция.

По мнението на Стоян Маринов от Варненската туристическа камара това от една страна е добре, но от друга българският бизнес не може да разчита само на тези работници. Причината е, че те все пак трябва да знаят и български. По думите на Маринов, че е трудно човек, който не знае български, да бъде назначен като отговорник зала или старши администратор.

До търсенето на кадри от чужбина се стига, тъй като нашите напускат страната заради по-доброто заплащане зад граница. Маринов коментира, че поради тази причина остават незаети места, които трябва да се попълнят от хора, съгласни да работят при ниски заплати.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.