• 15 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6672
  •  GBP / BGN 2.2309
  •  CHF / BGN 2.0956
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

"Нестле" изследва познавателните и емоционални ползи на безкофеиновото кафе

"Нестле" изследва познавателните и емоционални ползи на безкофеиновото кафе

София /КРОСС/ Кафето е една от най-широко употребяваните напитки в света, известна със своя характерен вкус и съдържание на кофеин. Въпреки че стимулиращият ефект на кофеина върху поведението е добре установен, малко се знае за познавателните ефекти на другите биоактивни вещества в кафето. Кафето съдържа многобройни съединения с предполагаеми антиоксидантни свойства, включително ферулова киселина, кафеена киселина и хлорогенни киселини. Учени от изследователския център на Нестле в Лозана, Швейцария, направиха оценка на потенциалните ефекти от съединенията в кафето (с изключение на кофеина) върху функциите на мозъка. 

Като първа стъпка за по-добро разбиране на ефектите на некофеиновите съединения в кафето върху настроението и познавателните функции, изследователите от Нестле проведоха пилотно проучване за оценка на острите ефекти от различни безкофеинови кафета, различаващи се по нивото си на хлорогенна киселина (тъй като това са най-разпространените съединения, открити в кафето), върху настроението и познавателните функции при възрастните. Два разтворими вида безкофеиново кафе - един с нормално количество на хлорогенни киселини и друг с високо съдържание - бяха сравнени с разтворимо кофеиново кафе с обикновено количество хлорогенни киселини и кафе плацебо. След консумация на съответните кафе напитки на участниците бяха дадени различни познавателни задачи за измерване на настроението и познавателната функция.

Както се очаква, обикновеното кофеиново кафе увеличи настроението и вниманието в сравнение с плацебото и обикновеното безкофеиново кафе. Интересното обаче е, че безкофеиновото кафе с високо съдържание на хлорогенна киселина повиши будността, намали чувството за умствена умора и намали броя на отчетените главоболия сред участниците в проучването (в сравнение с плацебото и безкофеиновото кафе с обикновено съдържание на хлорогенна киселина).
Д-р Беата Силбър, изследовател от научноизследователския център на Нестле и съавтор на изследването, заяви: „Това пилотно проучване дава забележителни резултати, върху които ще продължим да градим".
Тези резултати първи показват, че има съединения в кафето, различни от кофеина, които могат да подобрят настроението и свързаните с него поведенчески реакции. Изследвателският характер на това проучване, обаче, изисква по-нататъшно разследване, за да се потвърдят тези констатации.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.