• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Калфин: Признали сме държавата Македония, няма такова нещо като признаване на езика

Калфин: Признали сме държавата Македония, няма такова нещо като признаване на езика

/КРОСС/ „Отдръпването на властите в Македония от Договора за добросъседство с България ще бъде много лош сигнал и за тях - в опита им да излязат от изолацията. Няма как да стане това, без да започнат да си говорят с България и Гърция", коментира в студиото на „Тази сутрин" по БТВ бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Важно е в такъв договор да се говори за добросъседство, за липса на агресивно използване на историята на едната или другата страна, намерена е и формулировка за езика - че договорът се подписва на официалните езици на двете страни и на английски", обясни той.

„Ние сме признали държавата под конституционното и име. Няма такова нещо като признаване на езика. Появяват се нови държави - винаги се признава държавата. Ние имаме спор по езика, който е намерил решение още ‘90-те години. Трябва да се научим да живеем с общата си история", добави Калфин.
„Политиката изисква лидерство и смелост. Заев ще си „отреже главата", ако не направи нищо и влезе в коловоза на предшественика си Никола Груевски", посочи Калфин.

Като бивш социален министър Калфин говори и за демографската криза в България, особено след последното проучване на „Евростат", което показва, че в страната ни има най-голяма смъртност в Европейския съюз, а в същото време сме и на последните места по раждаемост.

„Проблемът за България е, че голяма част от хората излизат от страната и раждат децата си в чужбина. Иначе не българските не раждат малко. Трябва обаче да се привлекат обратно тези, които са навън - но това става с доходи, с образование", казва Калфин.

„Трябва да има отговорно родителство и държавата трябва да помага за това".

Калфин коментира и въпроса с българското оръжие, за което се твърди, че е попаднало в ръцете на групировката „Ислямска държава".

„Смущава ме подобно разследване, макар това да не е ново. Оръжието за ИДИЛ се произвежда от развити икономики... В оръжейния бизнес интересът е повече от морала. В световната оръжейна индустрия сега има бум. Не сме нито най-големият производител, нито най-големият износител", посочи Калфин.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.