• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

И. Калфин предлага демографска оценка на всеки правителствен законопроект

И. Калфин предлага демографска оценка на всеки правителствен законопроект

/КРОСС/ Всеки правителствен законопроект да минава през демографска оценка, предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите му всички прогнози показват, че ако България не вземе мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции, брутният вътрешен продукт ще спада с до 7% годишно до 2050 година.
Дългосрочен ефект се постига с различен тип икономика , подобряване на качеството на живот, здравеопазване, образование, съчетаване на трудов и семеен живот, заяви Калфин.
„Темите за демографията и демографските проблеми не са партийни и не са на едно правителство, те са дългосрочни", отбеляза Калфин. Според него е задължително демографската стратегия да минава през парламента, не само при приемането й. Той настоява всяка година парламентът да изслушва доклад по изпълнението на мерките, заложени в стратегията. Становища по стратегията дават учени от БАН и експерти. Стратегията за демографската политика ще може да бъде обсъдена от парламента до края на тази или началото на следващата година, обеща Калфин.
Стратегията е с хоризонт до 2030 година. В нея са заложени шест показателя и 63 индикатора, които измерват политиката в демографската област. Адаптиране на политиката на пазара на труда към застаряването на населението, миграцията, здравният статус на населението са част от тези показатели.
До края на годината правителството ще внесе закон за равните възможности между мъжете и жените. „Разликата между пенсиите на мъжете и на жените е 40%", посочи Калфин и поясни, че това се дължи на заплатите. Освен това, една жена работи седем пъти повече от съпруга си в изпълнение на семейните задачи и около три пъти повече при отглеждане на децата.
„Ако се погледне графиката на раждаемостта и тенденциите, става ясно, че раждаемостта се увеличава не когато се увеличават социалните придобивки, а когато има очаквания за стабилност и икономически растеж", коментира председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС. По думите му населението в България не само застарява бързо, в намалява с бързи темповете, нивата на раждаемост не могат да компенсират нивата на смъртност. Високата емиграция, неравномерното териториално разпределение на населението и обезлюдяването на населени места са също трайна тенденция, допълни той. Според Адемов трябва да се предприемат мерки, насочени към националните характеристики на демографския проблем.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.