• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Калфин: Всяка втора пенсия у нас е инвалидна

Калфин: Всяка втора пенсия у нас е инвалидна

/КРОСС/Всяка втора пенсия у нас е инвалидна, каза в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

През последните години има силно нарастване на инвалидните пенсии. Това не е защото ТЕЛК работи повече и по-добре. Пикът на инвалидните пенсии идва когато има силна безработица. Много хора не го правят от добро, но не е нормално да се спекулира със социалната система, коментира министър Калфин.

Нашата цел е даже, когато човек има някакви увреждания, той да бъде пълноценен, посочи той.

Вицепремиерът предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, за в бъдеще българите ще получават още по-мизерни пенсии.

"НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко", поясни министърът.

Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после - и пенсии, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия".

Министър Калфин заяви, че той ще е сред първите, които ще се пенсионират на 65 години, ако бъде приета промяната в пенсионната политика.

Вицепремиерът припомни, че човек без трудов стаж може да се пенсионира едва на 70 години и с малка социална пенсия. Не можем за всички тях да кажем, че са мързеливи - има различни причини, каза социалният министър.

Защо не се покачва вноската за универсалните пенсионни фондове, а не само за НОИ?

Според министър Калфин логиката е, че в Централна и Източна Европа вноската за лична партида е 5%. Не забравяйте, че като излезете в пенсия, НОИ намалява това, което ви дава - сега е с 27%. Така че размерът на пенсията всъщност остава един и същ, просто въпросът е колко идва от първия стълб и колко от втория, обясни вицепремиерът.

За силовите ведомства ще има минимална възраст за пенсиониране, както и ще се направи разграничение кой каква работа върши всъщост - дали говорим за риск и тежки условия на работа или не, категоричен беше Калфин.

Вицепремиерът открои проблема с хората в предпенсионна възраст, над 55 години, които не могат да си намерят работа. По думите му това са мотивирани хора, които имат трудови навици и опит и те трябва да бъдат наемани. За целта - трябва да се подпомага работодателя. Той ще има по-малки тежести, когато наема такива служители, обясни Калфин. В момента обаче това се прави формално, допълни той. Министърът обеща, че механизмът ще бъде променен.

По отношение на второ дете и отговорното родителство, особено за майки между 35 и 40-годишна възраст, Ивайло Калфин посочи, че е изключителен привърженик детските надбавки да не се плащат пряко, а да са под формата на стимули. Калфин заяви и, че ще иска да не е по-малък отпускът по майчинство за майки, които имат повече от три деца. След като е очевидно, че една майка ще се върне на работа, няма защо да я наказваш за това, добави вицепремиерът. Той уточни и, че „бабите няма да получават детски помощи за майки с деца". Младите майки ще вземат допълнителна помощ, ако завършат училище, добави Калфин.

Недопустимо е социален работник да бъде уволнен, защото е спрял на законово основание помощи за ромски семейства, които не са ги заслужавали. Не знам в подробности какъв е случаят, но е факт, че работата на социалните работници е много неблагодарна.

Така вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира темата за социалните помощи на ромите, след откъс от репортаж на Миролюба Бенатова в ромска махала и думите на госта преди него - социалният лаботник Ангелина Петрова, която заяви, че ромите са абсолютно наясно с правата и законите и са обучени по какъв начин да източват държавата.

Калфин допусна, че на местно ниво може да се използват социалните помощи като политически инструмент.

Вицепремиерът призова всички социални работници да се обръщат лично към него, когато имат проблеми - заради нарушение на закона. Прескачайте си прекия началник, ако се налага, добави Калфин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.