• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

И. Калфин: Дали ще има коледни добавки за пенсионерите зависи от бюджета и от финансовия министър

И. Калфин: Дали ще има коледни добавки за пенсионерите зависи от бюджета и от финансовия министър

/КРОСС/Искрено се надявам да има коледни добавки за пенсионерите. Има разбиране от страна на правителството. Всичко зависи от средствата в бюджета и от финансовият министър. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

"По-добре е обаче пенсиите да бъдат високи и да не се занимаваме с такива добавки", допълни той и припомни, че според законодателството в момента за общата категория на труд мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца.

„Има едно плавно нарастване на възрастта в следващите 20 години, докато стигне до 65 години. Това надали ще се усети", смята той. По думите му, пенсиите за осигурителен стаж и възраст зависят от продължителността на стажа и вноската, която е правена. „Колкото по-рано се е пенсионирал един човек с тези промени през последните 25 години в България, толкова по-ниска му е пенсията. Част от промените, които правим е този проблем да се решава", каза още Калфин.

"Детските добавки не са средство, за съжаление, с което хората могат да си гледат детето. Тези пари се дават на родителите, които имат под 350 лева доходи на глава от семейството", информира социалният министър. По думите му, ако всички деца получават детските надбавки, сумата ще се намали.

"Има около 3000 свободни места за учители в момента в България. Това е сериозен проблем, засягащ и образованието", разкри Ивайло Калфин. "Имаме заслуги в увеличаването на работните места", допълни той.

Социалният министър коментира и темата за бежанците.

Според него гтрябва да има големи промени в политиките на Европейския съюз за бежанците от Близкия изток и Африка и да се променят Дъблинското споразумение, договорите за реадмисии на бежанци с трети страни, както и да постигне единна политика на съюза по въпроса.

Калфин заяви, че предложените квоти за бежанци за всяка страна член на съюза трябва да бъдат преразгледани, за да отговарят на ситуацията в отделните държави.

Европейската политика не трябва да бъде за решаване на кризата, а за предотвратяване на кризата, заяви той. "Проблемът с решението за бежанците трябва да бъде изнесен извън Европа. Трябва да става максимално близко до мястото на конфликта, каза той. Парите за бежанците идват от ЕС и от бюджета... За мен много по-важно е тези хора, които така или иначе са влезли в България, да бъдат под контрол и да бъдат настанени, отколкото да бъдат по улиците и сами да си търсят прехраната", каза Калфин.

Според него вече има натиск върху пазара на труда. "Европа трябва да промени списъка от държави, от които приема бежанци, да промени Шенгенското споразумение, както и Дъблинското", добави той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.